Kiireinen perheenäiti sivuutti ärsyttävän yskän olankohautuksella – olikin oire tappavasta taudista

Pysyvästi eroon tupakasta 13:18
Tupakointi aiheuttaa noin 90 prosenttia keuhkosyövistä. Videolla kerrotaan, miten sauhuttelusta pääsee pysyvästi eroon.

Nelikymppinen perheenäiti sai syksyllä 2017 riesakseen sitkeän yskän. Nainen ei osannut olettaa yskän olevan oire henkeä uhkaavasta sairaudesta, keuhkosyövästä.

Kaksi vuotta sitten neljän lapsen äiti alkoi kärsiä yskästä. 41-vuotias Brandi Bryant oletti lievän oireilun katoavan kuin itsestään.

– Se oli hieman ärsyttävää. Ei mitään, mikä oikeasti häiritsisi minua, tai niin pahaa yskää, jonka keuhkoputkentulehdus aiheuttaa, 41-vuotias Brandi muistelee TODAY-sivuston haastattelussa.

Huoli heräsi vasta, kun nainen huomasi itsellään myös hengenahdistusta.

Brandi epäili sairastavansa astmaa, lääkärien mukaan oireet viittasivat keuhkofibroosiin. Brandi googletti oireensa, mutta hakukoneen vastaus ei käynyt järkeen. Se väitti, että koskaan tupakoimattomalla naisella oli keuhkosyöpä.

Keuhkosyöpään voi sairastua savutonkin

Tietokonekerroskuvauksen tulosten saavuttua lääkärillä oli perheenäidille musertavia uutisia. Google oli ollut oikeassa, Brandilla oli keuhkosyöpä. Sairaus oli iskenyt häneen, vaikka nainen oli koko elämänsä vältellyt tupakoitsijoita ja tuominnut näiden pahan tavan.

– Olin täysin järkyttynyt, Brandi kuvailee shokkiaan.

Syöpähoidot aloitettiin. Neljännen sytostaattihoitojakson jälkeen Brandin keuhkoihin ja sydämeen kuitenkin kertyi nestettä. Sitä poistaessaan lääkärit havaitsivat, että nesteessäkin oli syöpää. Geenitesti paljasti, että Brandilla oli ALK-positiivinen ei-pienisoluinen keuhkosyöpä.

Toisin kuin suurimmassa osassa muita keuhkosyöpätapauksia, ALK-positiiviseen keuhkosyöpään sairastuu usein verrattain nuoria ihmisiä, joista monet eivät ole koskaan tupakoineet, kertoo Takeda-lääkeyhtiö verkkosivuillaan.

Salakavalat ensioireet tekevät keuhkosyövän ennusteesta huonon


Brandi sairastui keuhkosyöpään, vaikka ei ollut koskaan tupakoinut. Jos julkaisu ei näy, voit avata sen tästä.

Keuhkosyövän tavallisia ensioireita ovat yskä, veriset yskökset, hengenahdistus, kipu ja toistuvat keuhkotulehdukset, kertoo Kaikki syövästä -sivusto. Usein ensimmäisiä oireita ei osata yhdistää keuhkosyöpään, eikä niiden perusteella tämän vuoksi hakeuduta tutkimuksiin.

Jälkikäteen ajattelen Brandin lievältä vaikuttava yskä ei ollutkaan niin lievää kuin nainen kuvitteli. Naisen ex-puoliso oli huomannut jo kuukausia ennen diagnoosia, että Brandi yski läpi yön. Brandi itse ei ollut huomannut yskänsä vaikuttavan uneensa.

– Olin niin kiireinen ja pidin huolta perheestäni. Se ei häirinnyt minua. Se ei ollut minulle ensisijainen asia. Näin me naiset teemme, Brandi selittää.

Kertominen syövästä neljälle alaikäiselle lapselle oli vaikeaa. Yksi lapsista kysyi, tulisiko äiti kuolemaan. Brandi ei voinut kieltää epäilystä. Hän saattoi vain sanoa, ettei tiedä.

Keuhkosyövän ennuste on huono. ALK-positiivista keuhkosyöpää sairastavat potilaat kehittävät usein resistenssin hoitoon käytetylle kritsotinibi-lääkkeelle, minkä lisäksi yli puolella potilaista tauti etenee keskushermostoon.

– Jos syöpä etenee muihin elimiin, taudin parantamisen sijaan tavoite on kontrolloida sitä, yhdysvaltalainen onkologi D. Ross Camidge kertoo TODAY-sivustolle.

Geeniprofilointi ja täsmälääkkeet antavat keuhkosyöpäpotilaille paremmat mahdollisuudet selvitä kuin ennen.

Tulevaisuudesta epävarma äiti keskittyy perheeseensä

Puolentoista vuoden ajan Brandi on saanut syöpäänsä täsmälääkettä, jonka on onnistunut pienentää syöpäkasvaimia. Tällä hetkellä naisen elimistössä ei ole havaittavissa syöpää. Bradin mukaan hänen saamansa hoito vaikuttaa todennäköisesti seuraavan kolmen vuoden ajan. Sen jälkeen hoitovaihtoehdot vähenevät.

Huolimatta epävarmasta tulevaisuudesta Brandi on positiivinen. Syöpähoitojen aikana Brandi on nauttinut perhe-elämästä ja luonut muistoja lapsiensa kanssa. Sairastuminen on osoittanut perheenäidille elämän haurauden. Brandin mielestä harva tajuaa elämän rajallisuuden ennen vakavaa sairastumista tai tragediaa.

Lue myös:

    Uusimmat