Kiira Korpi vaatii oikeuksia liikuntaa harrastaville lapsille: "Nyt on tärkeää kysyä epämiellyttäviä kysymyksiä"

9:33
Videolla olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen kommentoi muodostelmaluisteluvalmentajan tapausta.

Uransa päättänyt taitoluistelija Kiira Korpi penää lasten oikeuksien vaatimista ja oikeuksien toteutumisen seuraamista urheilumaailmassa. Hän huomauttaa, että kiusaamista, syrjintää ja muunlaista häirintää on tullut ilmi kotimaisissa tutkimuksissa jo vuosien ajan.

–  Epäeettinen toiminta on vielä paikoin niin normaali osa kulttuuria, että sitä on urheilukuplan sisällä vaikea kunnolla tunnistaa ja kyseenalaistaa, Korpi kirjoittaa Nuorisotutkimusverkoston julkaisemassa kirjoituskokoelmassa "Siitä on pikemminkin vaiettu" – Kirjoituksia kiusaamisesta, syrjinnästä ja epäasiallisesta kohtelusta lasten ja nuorten liikunnassa ja urheilussa.

Tekstissään Korpi kysyy, ovatko selonteot, työryhmät, koulutukset ja hankkeet kuin laastareita avohaavan päällä.

–  Yritetäänkö niiden avulla osittain paikata sitä karua tosiasiaa, että urheilujärjestelmässämme kiusaajien ja hyväksikäyttäjien oikeusturva tuntuu olevan tärkeämpi kuin heidän uhreikseen joutuvien lasten ja nuorten?

Menestyksekkään uran taitoluistelijana tehnyt Korpi toivoo ihmisten heräävän urheilun varjopuoleen ja sanoo, että nyt on tärkeää kysyä epämiellyttäviä kysymyksiä. Hänen mielestään urheilijoiden ja erityisesti lapsiurheilijoiden äänet on saatava entistä paremmin kuuluviin.

Suurin osa vastuullisia

Samalla Korpi korostaa, ettei urheilun ikävien puolten huomioiminen poista sen tuomaa hyvää tai sitä, miten vastuullisesti suurin osa ihmisistä alalla toimii.

–  On kuitenkin äärimmäisen välttämätöntä tulla tietoiseksi urheilurakenteissamme olevasta myrkyllisestä mädästä, joka kohdistuu kaikkein eniten lapsiin, nuoriin ja vähemmistöihin.

Korpi kommentoi asiaa myös viikonloppuna sosiaalisen median kanavissaan julkaisemallaan videolla.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja