Mainos

Timo Innasen kommentti: Kynnys seksuaaliseen häirintään nousee naisurheilussa

3:52

Tulosruutu paljasti viime viikon torstaina suomalaisen naisurheilun huipulla, muun muassa naisten jalkapallo- ja jääkiekkomaajoukkueissa, tapahtuneen pitkään laajamittaista seksuaalista häirintää.

Inserttien jälkeen ihmiset ovat kysyneet allekirjoittaneelta, milloin syyllisten nimet tulevat esiin. Olen tutkiva urheilutoimittaja, en poliisi, joten kysymys ei ole edes relevantti. Osa syyllisistä, jotka ovat luoneet vastenmielistä alakulttuuria, ovat toki tiedossa.

2:10

Olennaisempaa sen sijaan on se, että jatkossa kynnys seksuaaliseen häirintään kasvaa naisten joukkueurheilussa. Uskon ja toivon, että pian arkaluontoiseen ilmiöön osataan reagoida – vihdoinkin – asian vaatimalla vakavuudella.

Kenenkään ei pidä sietää hyväksikäyttöä tai painostusta – ei fyysistä eikä henkistä. Häirinnän on loputtava kokonaan. Kokeneemmat pelaajat, nuorten esikuvat, eivät saa käyttää enää valta-asemaansa hyväkseen.

Valmentajien puolestaan on pyrittävä kitkemään ongelmat heti. Heiltä vaaditaan rutkasti pelottomuutta ja rohkeutta. Ilmiö pelottaa yhä monia: siitä vuosien varrella kärsineet ovat mieluummin vaienneet ja päättäneet jopa uransa, kun puhuneet tulenarasta ilmiöstä.

Ja juuri siksi onkin kullanarvoisen merkittävää, että pitkään pinnan alla kytenyt epäkohta, ilmiö, on nostettu nyt julkisesti esille. Häirintäkulttuuri vähenee hiljalleen, koska kulttuuri muuttuu. Hitaasti, mutta varmasti.

Rohkeat ja ennakkoluulottomat ihmiset voivat muuttaa asioita.  

Lisää tulenarasta ilmiöstä tänään Tulosruudussa klo 19.10 ja 22.20.

1:02

9:00

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.