Mainos

Kiinteistövälittäjiltä yllättävän vähän havaintoja rahanpesusta

Rahanpesurikosten valvonnasta vastaavan Finanssivalvonnan mukaan rahaa yritetään pestä kiinteistökaupoissa aiempaa useammin.

Esimerkiksi Kotkassa venäläiset sijoittajat olivat kiinnostuneita Laajakosken sairaalasta. Esikauppa oli jo tehtynä, kun odottamaton julkisuus karkotti ostajat teille tietämättömille.

Haminan kaupunki hieroi puolestaan kauppoja eräästä tontista lääketehdasta perustamassa olleiden venäläisten kanssa. Suunnitelmat tulivat julkisuuteen, ja ostajat katosivat. Haminan kaupungin johdosta kerrotaan, etteivät sijoittajat vastaa enää puhelimiinsa.

MTV:n uutisten saamien tietojen mukaan keskusrikospoliisin alaisuudessa toimiva rahanpesun selvittelykeskus tutkii tapausten taustoja.

Kiinteistövälittäjät ilmoittavat havainnoistaan laiskasti. Finanssivalvonnan mukaan pääsyynä on tietämättömyys lainsäädännön velvoitteista.

- Esimerkiksi pankit ja vakuutuslaitokset ovat olleet tämän säätelyn piirissä jo vuodesta 1994. Muut on otettu myöhemmin, joten tämä on myös oppimisprosessi. Tietoisuutta ja osaamista ei ole koskaan liikaa, lakimies Tuija Nevalainen Finanssivalvonnasta sanoo.

Kiinteistönvälitysalalla tilanne tiedostetaan, sanoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton (KVKL) toimitusjohtaja Jukka Malila.

- Tämä on varmasti pitkälti totta. Asiaan on tulossa muutos, kun välittäjät saavat käyttöönsä Kiinteistönvälitysalan Keskusliitolta uuden yleisohjeen rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämiseksi. Äskettäin valmistunut ohje on lähetetty lausuntokierrokselle, kertoo Malila.

Vakuutusyhtiöiden tekemien rahanpesuilmoitusten määrä on kaksinkertaistunut parin viime vuoden aikana. Myös pankit tekevät selvästi aiempaa enemmän ilmoituksia rahan alkuperään liittyvistä epäselvyyksistä.

Katso Tuula Malinin juttu (Kymmenen uutiset 23.12.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.