Kiinteistöliitto muistuttaa: Älä unohda kyselyoikeuttasi yhtiökokouksessa!

Tiedätkö sinä, mitä taloyhtiössäsi tapahtuu? Uskalla avata suusi taloyhtiön yhtiökokouksessa ja ole mukana tekemässä tärkeitä päätöksiä!

Taloyhtiön yhtiökokouksessa osakkaalla on ainutlaatuinen kyselyoikeus. Taloyhtiön hallitus ja isännöitsijä ovat velvollisia vastaamaan osakkaiden esittämiin kysymyksiin vuoden tärkeimmissä kokouksissa eli yhtiökokouksissa, joista suurin osa pidetään keväällä. Sen sijaan yhtiökokousten välillä hallitus voi itsenäisesti harkita, mistä asioista se haluaa tiedottaa ja mistä ei.

Taloyhtiössä tieto saattaa kulkea asukkaiden välillä huhupuheina. Sen takia osakkaiden on tärkeää käydä yhtiökokouksissa ja saada tietoa siitä, miten asiat oikeasti ovat. Osakkaan kannattaa myös perehtyä yhtiökokousasiakirjoihin huolella jo ennen kokousta ja kysyä häntä askarruttavista asioista niiden käsittelyn yhteydessä. Yhtiökokouksella on kuitenkin oikeus rajata osakkaan kyselyä siten, että vain asiaankuuluviin kysymyksiin vastataan.

Koska oma asunto on kallis sijoitus, on osakkaan tärkeää osallistua taloyhtiön vuosikokoukseen. Vain näin voi tietää, mitä taloyhtiössä tapahtuu. Osakas voi myös itse vaikuttaa siihen, mitä talolle tehdään ja millaista asuminen omassa taloyhtiössä on. Yhtiökokous tekee taloyhtiön kannalta tärkeimmät päätökset, kuten valitsee hallituksen, päättää yhtiövastikkeen ja esimerkiksi vesimaksujen määrän. Osakkaan ei siis kannata istua hiljaa, vaan osallistua kokoukseen aktiivisesti.

Jos osakas on itse estynyt, hänellä on lain mukaan oikeus käyttää asiamiestä – esimerkiksi luotettavaa naapuria – kokouksessa. Suositeltavin tapa on antaa kirjallinen valtakirja.

Vuokralaiset mukaan yhtiökokoukseen

Myös yhtiössä asuvilla vuokralaisilla on oikeus osallistua yhtiökokoukseen, jos yhtiössä on vähintään viisi osakehuoneistoa ja, jos kokouksessa käsitellään järjestyssääntöjä, yhteisten tilojen käyttöä tai kunnossapitoa, joka vaikuttaa olennaisesti huoneiston tai yhteisten tilojen käyttöön. Kokousilmoitus vuokralaisille kiinnitetään ilmoitustaululle. Jos ilmoitustaulua ei ole, kokousilmoitus on pudotettava asukkaan postiluukusta.


LUE MYÖS:


Hannakaisa Taskinen / Jokakoti.fi

Lähde: STT

Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat