Mainos

Kiinteistöliitto: Kiinteistöverot ja maksut nousseet yli 47 prosenttia vuodesta 2001

Kiinteistöliiton indeksitalovertailu paljastaa, että savonlinnalainen taloyhtiö maksaa veroja ja maksuja lähes 40 prosenttia kokkolalaista enemmän. Vuodesta 2001 kiinteistöverot ja maksut ovat nousseet yli 47 prosenttia, vaikka inflaatio samana aikana on vain 16 prosenttia.

Asuinkerrostalojen hoitovastikkeista menee jo lähes 60 prosenttia kiinteistöveroon ja kaukolämpö-, vesi- ja jätevesi- sekä sähkö- ja jätehuoltomaksuihin. Kuntien päättämät vero- ja maksuperusteet vaihtelevat kuitenkin varsin paljon. Niinpä asuminen tulee tänä vuonna savonlinnalaiskaksiossa 380 euroa kalliimmaksi kuin vastaavassa kaksiossa Kokkolassa.

Kiinteistöliiton mukaan indeksitalovertailu osoittaa, että kiinteistöverot ja maksut ovat nousseet yli 47 prosenttia vuodesta 2001, mutta inflaatio samana aikana on vain 16 prosenttia. Suurista kaupungeista Oulu on ollut maltillisin (nousua 26 %).

Yli neljä kertaa inflaatiota nopeammin on verojaan ja maksujaan korottanut Lahti, jossa nousu on ollut peräti 66 prosenttia.

Savonlinna, Kotka ja Imatra kärjessä

Kalleinta asuminen on vertailukaupungeista Savonlinnassa, missä kiinteistöveroihin ja maksuihin menee indeksitalossa yli 67 000 euroa vuodessa. Seuraavina tulevat Kotka, Imatra, Järvenpää, Jyväskylä, Heinola ja Loviisa, joissa maksut ovat 59 000 - 63 000 euroa.

Edullisinta keskusta-asuminen on Kokkolassa, Oulussa ja Kouvolassa, missä indeksitalon kiinteistöverot ja kunnalliset maksut ovat 15 000 - 18 000 euroa Savonlinnaa pienemmät.

Ero Savonlinnan ja Kouvolan välillä on esimerkiksi 50 neliön kaksiossa 380 euroa vuodessa eli 32 euroa kuukaudessa.

Savonlinnalaiskaksiossa asuva maksaa vastikkeessaan kunnallisia veroja ja maksuja 1 400 euroa vuodessa, kun Kokkolassa selviää 1 020 eurolla.

Suurten kaupunkien kustannukset maan keskiarvoa pienemmät

Maamme kymmenen suurimman kaupungein kiinteistöverot ja kunnalliset maksut ovat yhteensä hieman koko maan keskiarvoa pienemmät. Asumiskustannuseroja aiheutuu tietysti myös siitä, että samanlaisen asunnon ostohinta vaihtelee suuresti kunnittain, joskaan tähän ei voida välittömästi vaikuttaa kunnallisin päätöksin. Silti on todettava, että TOP 10 -kaupungeissa myös kunnallisveroprosentti on Espoota, Helsinkiä ja Turkua lukuun ottamatta koko maan keskiarvoa korkeampi.

Asumiskustannuksiin vaikuttavat myös muut kiinteistönhoitokustannukset kuten korjauskustannukset ja isännöinnin sekä kiinteistönhoidon työvoimakustannukset.

Suomen Kiinteistöliiton selvityksessä verrattiin samanlaisen ns. indeksitalon kustannuksia 41 maamme kaupungissa käyttäen syyskuussa voimassa olleita maksuperusteita. Indeksitalo on normaali 30-vuotias 10 000 kuutiometrin asuinkerrostalo, joka sijaitsee kaupunkikeskustan ruutukaava-alueella omalla tontilla, ja jossa on 40 asuntoa.

Kuva: Lehtikuva

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.