Kiinassa yhä useammat vessat alkavat hyödyntää kasvojentunnistusta – vessapaperivarkaudet halutaan kuriin

6:28

Today-sivusto kertoo, että Kiinassa vuosi sitten kokeiltua vessapaperinsäännöstelyä on laajennettu myös muihin kaupunkeihin. Maassa puhutaan jo "vessavallankumouksesta".

Robottijulkkis Sophia vieraili Suomessa. Katso haastattelu yllä olevalta videolta!

Huipputeknologia on rantautunut Kiinassa jo useisiin vessoihin. Tänä vuonna kaksi kaupunkia on asentanut julkisiin vessoinsa uutta teknologiaa, jonka tarkoituksena on estää käyttäjiä ottamasta liikaa vessapaperia.

Hunan provinssiin, Changshan urheilukeskuksen julkisiin vessoihin asennettiin tammikuussa kasvojentunnistuslaitteisto. Skannaamalla kasvonsa laite antaa 40 senttimetriä vessapaperia.

Ominaisuudet eivät kuitenkaan jää tähän

Today kertoo, että vessakoppien sensorit myös hälyttävät, jos henkilö on ollut kopissa yli 10 minuuttia. Jos kymmenen minuuttia ylittyy, käy henkilökunta tarkastamassa, että kaikki on kunnossa. Jokaisesta vessasta löytyy myös nappi, jota voi painaa hätätilanteen iskiessä.

Vessapaperivarkauksien ehkäisemisen lisäksi tarkoituksena on myös parantaa julkisia vessoja. Vessoista löytyy ilmainen WiFi-yhteys ja puhelimenlatureita. Näytöt taas tarjoavat tietoja muun muassa lämpötilasta, kosteudesta ja veden ja sähkön kulutuksesta.

Vessapaperia säännöstellään myös muilla tavoilla

Hunan provinssin lisäksi vessapaperinsäännöstelijöitä on tässä kuussa asennettu Chongqingin alueelle. Siellä tekniikka ei tosin käytä kasvojentunnistusta, vaan vessapaperia saa skannaamalla koodin puhelimestaan.

Teknologiaa ollaan laajentamassa jopa 150 julkiseen vessaan alueella.

Viime vuoden maaliskuussa Pekingiin asennettiin ensimmäinen kasvojentunnistusteknologialla toimiva vessapaperinsäännöstelijä. Tarkoituksena oli estää juuri vessapaperin liikakäyttö.

Suurimmassa osassa Kiinan julkisista vessoista ei ole vessapaperia ollenkaan. Vuonna 2015 Kiinassa aloitettiin kolmen vuoden kampanja julkisten vessojen tason parantamiseksi.

Lähde: Today

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja