Kiinassa huolta aiheuttanut bakteeri leviää Euroopassakin – Tanskassa tilanne kärjistynyt epidemiaksi

Lastensairaalat täyttyvät Kiinassa keuhkokuumeesta – tästä on kyse 0:58
Lastensairaalat täyttyvät Kiinassa keuhkokuumeesta – tästä on kyse.

Hengitystiesairauksien lisääntyminen maailmalla aiheuttaa huolta mycoplasma pneumoniae -bakteerista. Keuhkokuumetta aiheuttavaa bakteeri leviää nyt Euroopassakin, ja Tanskassa tilanne on kärjistynyt jo epidemiaksi.

Pekingin lastensairaala on ollut täynnä potilaita jo kahden kuukauden ajan keuhkokuumetapausten takia. Sairaala vastaanottaa päivittäin jopa yli 9000 uutta potilasta, kertoo The Global Times.

Tutkijoiden ja terveysviranomaisten mukaan ei ole näyttöä siitä, että keuhkokuumetapaukset liittyisivät johonkin uuteen bakteeriin tai virukseen, vaan ne ovat todennäköisesti seurausta lisääntyneistä hengityselinsairauksista, jotka taas johtuvat koronarajoitusten poistamisesta.

Kiinan kohonneet tartuntaluvut nousivat huomion keskipisteeseen, kun Maailman terveysjärjestö pyysi tietoja vedoten raporttiin, joka koski diagnosoimattomien keuhkokuumeiden ryhmiä lapsilla. 

Viranomaisen mukaan syynä Kiinan keuhkokuumeisiin oli influenssan, RSV:n, mykoplasmabakteerien ja COVID-19:n samanaikainen leviäminen.

Ensimmäinen talvi sitten koronarajoitusten

Kiinalaiset lääkärit ja ulkomaiset asiantuntijat eivät ole ilmaisseet suurta huolta Kiinan taudinpurkauksista, sillä monissa muissa maissa hengityselinsairaudet lisääntyivät samalla tavalla sen jälkeen, kun pandemiatoimenpiteitä oli lievennetty.

Kiinassa on nyt ensimmäinen täysi talvi sen jälkeen, kun tiukat koronarajoitukset poistettiin viime vuoden lopulla. Kiina oli yksi viimeisistä maista, joka poisti rajoitukset. 

Tästä huolimatta Taiwan on kehottanut lapsia, vanhuksia ja immuunipuutteisia potilaita olemaan matkustamatta Manner-Kiinaan varotoimena. Intia, Nepal, Taiwan ja Thaimaa ovat lisänneet valvontaa ja kehottaneet lääkäreitä olemaan varuillaan keuhkokuumetapausten varalta väestössään.

Tanskassa epidemia

Myös useat Euroopan maat ovat ilmoittaneet mycoplasma pneumoniae -tapausten lisääntymisestä, mikä on herättänyt pelkoa uudesta pandemiasta. Tanskan terveysviranomaiset kertovat, että mycoplasma pneumoniae -bakteeri-infektio, joka on vastustuskykyinen joillekin antibiooteille, on saavuttanut epidemian tason.

Tanskan kansanterveyslaitos Statens Serum Institutin mukaan sairastuneiden määrä on kolminkertaistunut viimeisten viiden viikon aikana, ja talven aikana odotetaan paljon uusia tapauksia.

– Viimeisten viiden viikon aikana uusien tapausten määrä on kasvanut merkittävästi. Nyt tapauksia on havaittu huomattavasti tavallista enemmän, ja tartuntoja on levinnyt laajalle koko maahan, sanoo vanhempi tutkija Hanne-Dorthe Emborg Statens Serum Institutista.

Viikolla 47 Tanskassa todettiin 541 uutta MP-tartuntatapausta, mikä on yli kolminkertainen lisäys viikosta 42, jolloin todettujen tapausten määrä oli 168. Todellinen määrä on todennäköisesti paljon suurempi, koska kaikkia lieviä oireita saaneita ei testata.

Yhdysvalloissa ehdotettu matkustuskieltoa

Yhdysvalloissa viisi republikaanisenaattoria pyysi perjantaina Marco Rubion johdolla presidentti Joe Bidenin hallintoa kieltämään matkustamisen Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä sen jälkeen, kun kiinalaisten hengitystiesairaustapausten määrä on kasvanut.

– Meidän pitäisi välittömästi rajoittaa matkustamista Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä, kunnes tiedämme enemmän tämän uuden sairauden aiheuttamista vaaroista, sanottiin kirjeessä. Sen olivat allekirjoittaneet Rubio, joka on senaatin tiedustelukomitean ylin republikaani, sekä hänen lisäkseen neljä senaattoria.

Lue myös:

    Uusimmat