Mainos

Kiinan sars-lukuihin suuri lisäys

Kiinan sars-keuhkokuumetapausten määrä on huomattavasti aiemmin ilmoitettua suurempi. Singaporessa sars-viruksen vuoksi on eristetty 2 400 ihmistä.

Kiinan terveysministeriö on kertonut, että sairastuneita maassa on 1 807 eli lähes 300 aiemmin ilmoitettua enemmän. Kuolleita on yhteensä 79.

Kiinan terveysministeri Zhang Wenkang erotetiin puoluetehtävistä pian todellisten sars-lukujen julkistamisen jälkeen. Ministeriä on arvosteltu sars-keuhkokuumeen leviämisen vähättelystä. Puoluetehtävästä edeltäminen edeltää asiantuntijoiden mukaan ministerin tehtävästä erottamista.

Viranomaiset ovat nyt myöntäneet myös pääkaupunki Pekingin tilanteen vakavuuden. Aiemmin sairastuneiden määräksi oli ilmoitettu 37. Nyt terveysministeriö kertoi, että Pekingissä epidemiaan on sairastunut 339 ihmistä. Lisäksi yli 400 epäillään saaneen sars-tartunnan. Kuolleita Pekingissä on uusien tietojen mukaan 18, ei neljä, kuten aiemmin kerrottiin.

Sairastuneita 11 alueella

Uusia tapauksia on viime aikoina tullut ilmi myös niissä osissa maata, joissa ei aiemmin ole virallisten tietojen mukaan esiintynyt epidemiaa. Kiinan sars-tapauksista 1 304 on Guangdongin maakunnasta ja 108 Shanxin maakunnasta. Loput sairastuneet ovat yhdeksältä muulta alueelta.

Pekingissä sanomalehdet ovat olleet täynnä tietoa taudista ja sen ehkäisemisestä. Viranomaiset ovat peruneet viikon pituisen loman toukokuun alusta sarsin leviämisen estämiseksi.

Kiinan kotimaan lennoilla matkustajien on allekirjoitettava kaavake, jossa vakuutetaan, ettei matkustajalla ole sars-viruksen aiheuttamia oireita. Monet Kiinan sars-tartunnoista ovat tapahtuneet lentokoneissa.

WHO rauhoittelee hysteriaa

Maailman terveysjärjestön WHO:n asiantuntijat eivät usko, että sars-virus jatkaisi enää leviämistään suurimittaisesti. Useimmissa maissa uudet tartunnat koskevat harvoja ja nimenomaan pahimmalla epidemia-alueella vierailleita ihmisiä, järjestö korostaa.

-Kun tartuntatapaukset jäljitetään, eristetään ja hoidetaan asianmukaisesti, epidemia ei lähde laajenemaan merkittävissä määrin esimerkiksi sairaalahenkilökunnan tai perheenjäsenten parissa, WHO:n tiedotteessa perusteltiin.

Järjestön tuoreimpien tilastojen mukaan kaikkiaan lähes 4 000 ihmisen pelätään kantavan sars-virusta ja tautiin on kuollut noin 190 ihmistä. Ankarimmin virus tekee yhä tuhojaan Kiinassa ja Hongkongissa. Hongkong on ilmoittanut tänään 7 uudesta sars-kuolemasta ja 22 tautitapauksesta.

Singaporessa suuri eristys


Yli 2 400 sars-virukselle mahdollisesti altistunutta ihmistä on määrätty kymmeneksi päiväksi karanteeniin Singaporessa. Eristyksiin joutuneet olivat työskennelleet tai asioineet torilla, joka on määrätty suljettavaksi kolmeksi päiväksi.

Kolme myyjää on sairastunut torilla sars-kuumeeseen. Tartunnan on saanut myös taksinkuljettaja, joka oli vienyt yhden myyjistä torille.

Pasir Panjangin tukkutorilla myydään 70 prosenttia singaporelaisten vihanneksista. Karanteeniin päätyivät ne, joiden tiedetään työskennelleen tai hoitaneen liiketoimia torilla 5-19. huhtikuuta välisenä aikana.

Singaporessa sars-tapauksia on todettu 177. Sarsiin kuolleita on 14. Intialainen Air India -lentoyhtiö vähentää lentojaan Singaporeen, koska osa yhtiön lentäjistä ei halua lentää sinne sarsin vuoksi. Aiemmin yhtiön lentäjät kieltäytyivät lentämästä Hongkongiin. Yhtiö vähensi myös Hongkongin-lentojaan.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

(Seitsemän uutiset 20.04.2003).

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.