Mainos

Kiinan ruokatuonnin vaarat huolestuttavat

Viime vuonna puolet EU:ssa havaituista vaarallisista ruoista oli peräisin Kiinasta, silti tuontiruoka yleistyy vauhdilla.

Ruoan tuonti Kiinasta kasvaa jatkuvasti, liki 20 prosenttia joka vuosi. Eurooppa onkin kiinalaisen ruuan tärkein markkina-alue.

Suurten tuontimäärien vuoksi EU:ssa on huolestuttu kiinalaisruoan ongelmista: Noin puolet EU-maihin tulevasta vaarallisesta ruoasta on peräisin Kiinasta.

EU-komission kuluttajien suojasta vastaava komissaari Meglena Kuneva on matkustanut Pekingiiin vaatimaan tarkempaa kontrollia ja parempaa raportointia.

- Vuoden 2006 tilastot kertovat, että 50 prosenttia vaarallisista ruuista on peräisin Kiinasta ja 50 prosenttia on aivan liian paljon, Kuneva sanoo.

Olympialaiset lisäävät huolta ruoan vaaroista

Viime aikoina Kiinan ruokateollisuutta on ravistellut skandaali toisensa jälkeen. Viimeksi viime kuussa Yhdysvalloissa kiellettiin 15 kiinalaista meriruokavalmistetta.

MTV3:n Pekingin-kirjeenvaihtajan Petri Sarasteen mukaan ruoka on juuri nyt hyvin arka aihe Kiinassa, ei pelkästään siksi että Kiina vie elintarvikkeita miljoonien eurojen arvosta maailmalle joka viikko.

Sarasteen mukaan myös tavallisten kansalaisten luottamus ruoan turvallisuuteen on alkanut rakoilla. Pekingin olympialaiset ovat ovella ja yksin vuonna 2005 kaupungissa kuoli ruokamyrkytyksiin yli 9000 ihmistä.

Ruokaskandaalit on Kiinassa pantu myös ulkomaisen median syyksi. Komissaari Kuneva muistutti kiinalaista mediaa siitä, että vaikka viranomaiset ja media tekisivät mitä, on kuluttaja kuitenkin lopulta aina se joka ratkaisee mitä suuhunsa laittaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.