Kiinan pörssikurssit syöksyivät – suomalaisanalyytikot kehottavat malttiin

Kiina-pelko tuntuu myös Suomessa 2:06

Pörssivuosi käynnistyi dramaattisesti, kun Kiinan pörssi suljettiin ison kurssilaskun takia.

Kaupankäynti keskeytettiin koko päiväksi Shanghain ja Shenzein pörsseissä, kun CSI300-pääindeksi putosi seitsemän prosenttia.

Kiinassa otettiin näin ollen käyttöön ensimmäistä kertaa uusi kaupankeskeytysmekanismi, josta määrättiin kesän pörssisyöksyn jälkeen. Keskeytysmekanismi tarkoittaa sitä, että jos pääindeksi putoaa yli viisi prosenttia, kaupankäynti lopetetaan 15 minuutiksi. Jos se putoaa seitsemän prosenttia, kaupankäynti keskeytetään koko loppupäiväksi.

Suomalaisanalyytikot eivät kuitenkaan menetä yöuniaan tapahtuneen vuoksi.

– Yksityissijoittajat pitkälti hääräävät ja määräävät markkinan suunnan ja siellä oli nyt paniikkireaktio. Lähdettiin myymään. Se on kuin lammaslauma tuo manner-Kiinan markkina, he säntäävät yhtä aikaa kaikki samaan suuntaan, sanoo FIM:n päästrategi Vesa Engdahl

– Alku ei ollut ihan paras mahdollinen, mutta edelleen uskomme, että osakkeet on se suosituin omaisuuslaji sijoittajille, jos maailmantalous pysyy raiteillaan, kertoo puolestaan Nordean osakestrategi Kristian Tammela.

Nordnetin talousasiantuntija Martin Paasin mukaan Kiinan markkinoilla on paljon kokemattomia sijoittajia.

– Nyt sitten kun tuli tällainen indikaatio, että siellä teollisuustuotanto on taas laskenut joulukuussa, niin tämä saa sitten tällaiset suuret liikkeet aikaiseksi, Paasi sanoo.

Kiinan talouskasvun hiipuminen näkyy ja tuntuu myös Suomessa. FIM:n Engdahlin mukaan kehitys vaikuttaa meillä negatiivisimmin perusteollisuuteen, perusmetalleihin, raaka-aineriippuvaisiin sektoreihin sekä kaivosteollisuuteen. Kaksi tällaista yhtiötä kertoi tänään irtisanomisista Suomessa: Metso vähentää 44 ja Outotec 150.

Outotecin toimitusjohtajan Pertti Korhosen mukaan epävarmuus ja huoli Kiinan talouden kehittymisestä on varsin suurta.

– Kiina kuluttaa noin puolet metalleista tänä päivänä niin tämä tietysti heijastuu kaikkialle maailmaan. Täytyy sanoa, että on hyvin vaikeaa nähdä tällä hetkellä eteenpäin ja turbulentilta näyttää jatkossakin, Korhonen arvioi.


Lue myös:

    Uusimmat