Pörssit sukelsivat öljyn hintasodan ja koronaviruksen takia – Aki Kangasharju: Tämä shokki on muodoltaan hyvin v-mäinen

Helsingin pörssi syöksyi yli 7 prosenttia, New Yorkin osakekauppa keskeytettiin –"Todella poikkeuksellinen tilanne" 2:53
ETLA:n toimitusjohtaja Aki Kangasharju kertoo videolla, mitä toimia tarvitaan koronaviruksen ja öljyn hintasodan aiheuttaman shokin laannuttamiseksi. Hän arvioi myös kuinka kauan markkinoiden häiriöt jatkuvat.

Pörsseissä ympäri maailman nähtiin tänään synkin aloitus pitkiin aikoihin. Taustalla vaikuttavat viikonloppuna alkanut öljyn hintasota sekä koronavirus. Seitsemän Uutisissa vieraillut ETLA:n toimitusjohtaja Aki Kangasharju sanoo, että koronakriisin ja hintasodan lopullisia vaikutuksia ei vielä tiedetä.

Aasian markkinoilta alkanut raju pörssilasku siirtyi Eurooppaan, ja Helsingissä yleisindeksi oli päivän päätteeksi reilun seitsemän prosentin syöksyssä. Wall Streetillä New Yorkissa taas kaupankäynti keskeytettiin iltapäivällä Suomen aikaa, 15 minuutiksi kun S&P 500 -indeksi painui seitsemän prosenttia.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen ETLA:n toimitusjohtaja Aki Kangasharju sanoo, että on poikkeuksellista, että kaupankäynti Wall Streetilla keskeytetään.

– Kyllähän tämä on poikkeuksellista. Se mikä tämän tekee poikkeukselliseksi, ei ole pelkästään korona, vaan viikonloppuna puhjennut öljyn hintasota. Se saan hinnan laskemaan, kun öljyn kysyntä laskee ja öljyn hintanäkymät ovat maailmassa todella heikot. Se tekee tästä erittäin poikkeuksellisen.

Kangasharju ei osaa vielä sanoa, koska koronaviruksen ja öljyn hintasodan suurimmat vaikutukset näkyvät.

– Nythän tämä shokki on ollut vähän v-mäinen. Kiinassa tultiin rajusti alas kuukausi sitten, mutta nyt siellä ovat jo ihmiset palaamassa töihin. Aivan niin kuin siellä olisi pahin jo ohi. Euroopassa ollaan nyt vasta siinä pahimmassa hetkessä. Emme tiedä vielä, memetetäänkö tässä yksi, kaksi vai enemmän neljänneksiä. Näkisin, että puoli vuotta tässä ehkä menetetään, mutta loppuvuodesta pitäisi jo pyörien pyöriä, Kangasharju arvelee.


Lue myös:

    Uusimmat