Pörssikurssit vajoavat, Yhdysvaltoihin ei saa matkustaa – tätä Donald Trumpin päätös merkitsee taloudelle: "Epävarmuus on myrkkyä"

Matkustuskielto USA:aan iskee ihmisiiin ja talouteen, hallitus kertoo toimistaan – MTV Uutiset seuraa tilanteen kehittymistä 1:21
Matkustuskielto USA:aan iskee ihmisiiin ja talouteen, hallitus kertoo toimistaan – MTV Uutiset seuraa tilanteen kehittymistä!

Torstaiaamu alkoi Helsingin pörssissä voimakkaalla laskulla. Taustalla on Yhdysvaltojen päätös kieltää matkustus Schengen-maista Yhdysvaltoihin leviävän koronaviruksen johdosta.

Helsingin pörssin OMXH-yleisindeksi avasi torstain yli viiden prosentin pudotuksella. Syöksyä voi pitää hyvinkin rajuna.

Osakekurssit ovat vajonneet samansuuruisesti myös monin paikoin muualla Euroopassa sekä Aasiassa. 

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti Suomen aikaa aamuyöllä pitämässään puheessa, että Yhdysvallat kieltää 30 vuorokaudeksi Schengen-alueelta maahan matkustamisen.

Suomi kuuluu Schengen-alueeseen, ja Elinkeinoelämän keskusliiton johtavan ekonomistin Sami Pakarisen mukaan päätös lyö kapuloita rattaisiin myös suomalaisyritysten toimintaan.

– Paljon tietysti riippuu siitä, miten muut maat tulevat rajoittamaan liikkumista Euroopan sisällä. Sekin toki vähentää matkustamista, Pakarinen sanoo.

"Epävarmuus on myrkkyä"

Vaikutukset voivat osua Suomessa etenkin erilaisiin palveluyrityksiin, muun muassa asennus- ja huoltotyöhön.

Toistaiseksi on kuitenkin Pakarisen mukaan hämärän peitossa, voiko kieltoa kiertää siirtämällä matkustusta ja toimituksia vaikkapa Isoon-Britanniaan, joka ei ole kiellon piirissä.

– Trumpin päätös vaikuttaa siltä, että syyllistä haetaan nimenomaan Yhdysvaltojen ulkopuolelta, kun aika moni muu maa keskittyy omiin toimenpiteisiinsä koronan taltuttamiseksi, Pakarinen miettii.

Päätös matkustamisen kieltämisestä iskee Pakarisen mukaan myös tavallisiin yhdysvaltalaisiin ihmisiin.

Toistaiseksi Yhdysvaltojen talous on kasvanut ja kuluttajat ovat olleet tyytyväisiä, mutta koronavirus on painanut kasvukäyrät alas. Tämä puolestaan heijastuu kysyntään, yrityksiin ja niiden investointeihin.

Negatiivinen kierre on valmis, ja se näkyy jo hermoiluna kansainvälisillä rahoitusmarkkinoilla.

– Jos futuureita katsoo Yhdysvalloista, aika punaiselta näyttää. Nyt on nähty sitten tämän kaltainen peliliike Yhdysvaltain toimesta viime aamuyön aikana. Epävarmuus on suurta, ja se on tietysti aina myrkkyä taloudelle.

Taantuma on tulossa

Torstaiaamun pörssisyöksyt ovat poikkeuksellisen rajuja. Taustalla ovat jo valmiiksi myös alkuviikon rajut kurssilaskut.

Kun osakkeet menettävät arvoaan ympäri maailmaa ja esimerkiksi Euroopan kolmanneksi suurin talous Italia on liki pysähdyksissä, tilanne tarkoittaa Pakarisen mukaan käytännössä väistämättä taantumaa.

– Kyllähän tässä on hyvin paljon samannäköisiä, suuruusluokkana samanlaisia vaikutuksia kuin mitä nähtiin finanssikriisin aikoihin. Toki tilanne tästä edelleen päivittyy, mutta ei minusta sinänsä ole epäilystäkään, etteikö tästä taantuma tulisi, Pakarinen toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat