Kiinan koronatartunnat yhä nousussa: eilisen jälkeen todettu lähes 2 000 uutta tartuntaa – ensimmäinen koronaviruskuolema Kiinan ulkopuolella todettu Filippiineillä

Tältä näyttää Shanghain vilkas risteys ennen ja jälkeen koronaviruksen – rajoitteet ovat tyhjentäneet kaupungin 0:47
Video: Tältä näyttää Shanghain vilkas risteys ennen ja jälkeen koronaviruksen.

Kiinan raportoimat koronavirukseen sairastuneiden määrät ovat jyrkässä nousussa. Koko maassa on eilisen jälkeen vahvistettu 2 590 uutta tartuntaa, viranomaiset kertoivat. Yli 1 900 niistä on todettu virustartuntojen keskiössä olevassa Hubein maakunnassa.

Tuoreiden lukujen myötä Manner-Kiinassa on nyt ainakin 14 300 vahvistettua tartuntaa.

Myös virukseen kuolleiden määrä nousee yhä. Viranomaisten mukaan virukseen on kuollut yhteensä ainakin 304 ihmistä. Myös ensimmäinen koronaviruskuolema Kiinan ulkopuolella on todettu Filippiineillä Kaakkois-Aasiassa, kertoo Maailman terveysjärjestö WHO. Kuollut on kiinalainen mies, jolla oli yhteys Wuhaniin.

Hongkongissa ilmestyvä South China Morning Post -lehti uutisoi lauantain lukuihin perustuen, että Hubein maakunnassa tartunnan saaneista noin 1 100:n sairastuneen tila oli vakava ja 444:n kriittinen. Tartuntoja oli tuolloin raportoitu alueelta yhteensä vähän yli 9 000.

Voiko sairastuneita olla enemmänkin?

Kiinan ulkopuolella on esitetty epäilyjä siitä, ettei maa välttämättä kertoisi koko totuutta sairastuneiden määristä.

Esimerkiksi Hongkongin yliopiston tutkijat esittivät laskelmassaan, että pelkästään Wuhanin kaupungissa voisi olla jopa 75 000 tartunnan saanutta. Laskelma perustui oletukseen, jonka mukaan jokainen sairastunut voisi tartuttaa 2,68 muuta ihmistä. Lääketieteen aikakauslehti Lancetissa ilmestyneestä laskelmasta kertoi esimerkiksi South China Morning Post.

Uuden koronaviruksen tartuntojen on kerrottu saaneen alkunsa Wuhanista, jossa asuu noin 11 miljoonaa ihmistä. Ensimmäisistä tartunnoista kerrottiin julkisuuteen joulukuun lopulla. Kiina on sittemmin eristänyt Wuhanin. Tiukkoja eristystoimia on tehty myös Wuhania ympäröivässä Hubein maakunnassa sekä useissa muissa suurkaupungeissa.

Useat maat turvautuneet maahantulokieltoihin

Vaikka Maailman terveysjärjestö WHO ei aiemmin viikolla suositellut matkustuskieltoja julistaessaan viruksen leviämisen kansainväliseksi terveysuhaksi, ovat useat maat asettaneet viime päivinä maahantulokieltoja Kiinassa oleskelleille matkustajille.

Maahantulokielloista ovat kertoneet esimerkiksi Yhdysvallat ja Australia. Kiellot koskevat matkustajia, jotka ovat ulkomaiden kansalaisia. Maiden omilla kansalaisillakin saattaa olla maahantulon jälkeen edessään karanteeni.

Virustartuntoja on todettu jo yli 20 maassa. Suomi kertoi ensimmäisestä, kiinalaisella turistilla todetusta, tartunnasta keskiviikkona. 

Lue myös:

    Uusimmat