Mainos

Kiina tuomitsi 30 vankeuteen Tiibetin mellakoista

Kiina on langettanut ankaria tuomioita Tiibetin maaliskuisista levottomuuksista. Lhasassa toimiva oikeusistuin on tuominnut 30 ihmistä vankeuteen osallisuudesta väkivaltaisuuksiin. Rangaistusten pituudet vaihtelevat kolmesta vuodesta elinkautiseen.

Elinkautisen sai kolme ihmistä, joista yksi on buddhalaismunkki. Seitsemän ihmistä sai yli 15 vuoden tuomioita, loput kaksikymmentä saivat 3-14 vuotta vankeutta. Tuomittuja syytettiin muun muassa tuhopoltoista, ryöstelystä, viranomaisten vastustamisesta ja mellakoiden lietsomisesta.

Kyseessä ovat ensimmäiset Tiibetin mellakoista annetut tuomiot. Kiina ei ole ilmoittanut, montako ihmistä se aikoo kaiken kaikkiaan asettaa syytteeseen. Viranomaiset ovat sanoneet pidättäneensä väkivaltaisuuksien aikana yli 400 ihmistä, tiibetiläisryhmät puhuvat yli 2000:sta pidätetystä.

Tiibetiläisten protestit alueen kiinalaishallintoa vastaan leimahtivat avoimiksi yhteenotoiksi Lhasassa maaliskuun puolivälissä. Kiinan mukaan ainakin 18 siviiliä kuoli väkivaltaisuuksissa. Tiibetin pakolaishallitus puolestaan arvioi, että levottomuuksissa kuoli yli 200 ihmistä, useimmat heistä kiinalaispoliisien luodeista.

Virallisen uutistoimiston Xinhuan mukaan mielenosoitukset aiheuttivat miljoonavahingot, kun satoja taloja poltettiin ja kauppoja ryösteltiin.

Tiibet-protestit ovat saaneet viime viikkoina jatkoa ympäri maailmaa, kun ihmiset ovat osoittaneet mieltään Pekingin olympiasoihtua vastaan. Kiinan viranomaiset ilmoittivat tiistaina sulkeneensa Guangdongissa tehtaan, joka valmisti Tiibetin lippuja. Niitä oli ilmeisesti määrä käyttää mielenilmauksissa, kun soihtu saapuu loppuviikolla kisojen isäntämaan kamaralle.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.