Mainos

Kiina syyttää tiibetiläisiä terrori-iskujen suunnittelusta

Kiinan viranomaiset väittävät tiibetiläisten suunnittelevan itsemurhaiskujen sarjaa itsenäisyyspyrkimystensä tukemiseksi. Poliisin mukaan monista buddhalaisluostareista on löydetty räjähteitä.

- Seuraavaksi Tiibetin itsenäisyyttä ajavat voimat aikovat perustaa itsemurhaosastoja väkivaltaisten hyökkäysten tekemiseksi, syytti yleisen turvallisuuden ministeriön edustaja Wu Heping tänään.

Hänen mukaansa itsemurhaiskijöillä on yhteyksiä Tiibetin hengelliseen johtajaan dalai-lamaan.

"Pelkkää propagandaa"

Tiibetin pakolaishallitus tyrmäsi väitteet pelkäksi propagandaksi. Sen mielestä Kiina esittää vääriä syytöksiä ilman mitään todisteita. Pakolaishallitus muistutti samalla, että buddhalaisen uskon mukaan itsemurha on pahin mahdollinen rikos.

Myös Yhdysvaltain ulkoministeriö piti syytöksiä perättöminä. Ministeriön tiedottaja Tom Casey kutsui dalai-lamaa "rauhan mieheksi".

Kyseessä on Kiinan toistaiseksi dramaattisin sanallinen hyökkäys dalai-lamaa ja Tiibetin pakolaishallintoa kohtaan. Jo aiemmin viranomaiset ovat syyttäneet dalai-lamaa Tiibetin viimekuisten levottomuuksien lietsonnasta, mutta nyt myös terrorikortti kaivettiin esiin.

Wu kertoi poliisien takavarikoineen levottomuuksien aikaan Tiibetin pääkaupungista Lhasasta 3500 kiloa räjähteitä ja runsaasti tuliaseita. Osa tavaroista oli varastoitu luostareihin. Viranomaiset ilmoittivat myös estäneensä toisen vähemmistöryhmän, uiguurien, terrori-iskuaikeita.

Kiina on kiristänyt turvatoimia ympäri maata kesän olympiakisojen alla. Tänään maan puolisotilaallisille joukoille annettiin liikekannallepanokäsky. Kiina epäilee, että Tiibet-aktivistit yrittävät kaapata olympiakisat omiin tarkoituksiinsa. Maan ulkoministeriö sanoi, että olympiasoihtuviestin häiritseminen mielenosoituksilla tai muilla protesteilla rikkoisi koko olympia-aatetta vastaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.