Mainos

Kiina penää USA:lta tietoja vakoilusatelliitista

Kiina vaatii Yhdysvalloilta tietoa tänä aamuna suoritetusta vakoilusatelliitin alasampumisesta. Yhdysvaltain laivasto on kertonut tuhonneensa radaltaan suistuneen vakoilusatelliitin ohjuksella aamulla.

Kiinan mukaan Yhdysvaltojen tulisi antaa kansainväliselle yhteisölle kaikki tiedot satelliitin tuhoamisesta.

- Haluamme tietää, onko satelliitin tuhoaminen aiheuttanut mahdollisesti vaaraa muille maille, todetaan Kiinan ulkoministeriöstä. Kiina haluaa myös selvityksen siitä, miten satelliitin tuhoaminen on vaikuttanut avaruusturvallisuuteen.

Kiina lisäksi myös Venäjä on kritisoinut Yhdysvaltain toimia. Molemmat maat ovat epäilleet, että Yhdysvallat haluaa satelliitin varjolla vain testata uusia aseitaan.

Yhdysvaltain puolustusministeriö ei ole vielä vahvistanut, hajosiko satelliitin polttoainesäiliö tavoitteiden mukaisesti.

Sota-alus USS Lake Erien ampuma ohjus osui kohteeseensa noin 250 kilometrin korkeudessa Tyynenmeren yläpuolella aamulla Suomen aikaa.

Operaation tarkoituksena oli estää satelliitin myrkyllisen hydratsiinipolttoaineen joutuminen ilmakehään. Puolustusministeriö arvioi, että noin vuorokauden sisällä tiedetään, onnistuiko yritys.

Tuhotun satelliitin palasia alkoi putoilla ilmakehään välittömästi, mutta suurin osa niistä palanee tuhkaksi. Maahan asti yltävät kappaleet on tarkoitus kerätä talteen.

Noin linja-auton kokoinen vakoilusatelliitti vioittui toissavuonna pian laukaisunsa jälkeen ja harhautui radaltaan. Sen tankissa oli vielä noin 450 kiloa hydratsiinia.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.