Mainos

Kiina ja Ranska yhtä mieltä Iranin ja P-Korean ydinhankkeista

Kiina ja Ranska ovat esiintyneet yksimielisinä ja ilmoittaneet vastustavansa Iranin ja Pohjois-Korean ydinhankkeita. Asia tuli esille Ranskan presidentin Jacques Chiracin päättäessä Kiinan-vierailuaan.

Maiden johtajat sanoivat olevansa syvästi huolissaan Pohjois-Korean taannoisesta ydinkokeesta. Chirac ja hänen isäntänsä presidentti Hu Jintao sanoivat kannanotossaan, että Pohjois-Korean toimi ei tue pyrkimystä pitää Korean niemimaa ydinaseettomana alueena.

He vetosivat Pohjois-Koreaan, jotta se palaisi kuuden maan kesken käytyihin neuvotteluihin maan ydinohjelmasta. Kaksikko kehotti samalla Irania taipumaan YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaan, jossa maata uhataan pakotteilla jos se ei keskeytä ydinohjelmaansa.

Chirac antoi tukensa myös Kiinan toiveille siitä, että EU purkaisi aseidenvientikieltonsa Kiinaan. EU ei ole vienyt aseita Kiinaan Tiananmenin verilöylyn jälkeen. Kiina puolestaan vakuutti edistävänsä ja suojelevansa ihmisoikeuksia maassa.

Hu ja Chirac totesivat, että kansakuntien velvollisuutena on edistää ja suojella kaikkia ihmisoikeuksia ja perusvapauksia.

-Kiina ja Ranska korostavat ihmisoikeuksien lisäämistä ja suojelua YK:n ihmisoikeussopimuksen päämäärien ja periaatteiden mukaisesti, sanottiin heidän lausunnossaan.

Saavuttuaan Pekingiin eilen Chirac sanoi, että Kiinan olympiaisännyys vuonna 2008 nostaa maan ihmisoikeustilanteen ja sosiaaliset kysymykset kansainväliseen tarkasteluun.

-Kiinan on tultava toimeen näiden tosiasioiden kanssa erityisesti ihmisoikeuksiin liittyvien ongelmien osalta, Chirac sanoi.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.