Kiina asettaa uusia tullimaksuja tuonnille Yhdysvalloista – pörssikurssit laskussa

Kiina on ilmoittanut asettavansa uusia tullimaksuja 75 miljardin dollarin arvoiselle tuonnille Yhdysvalloista. Kiinan valtioneuvoston mukaan 5–10 prosentin tullimaksut tulevat voimaan kahdessa osassa 1. syyskuuta ja 15. joulukuuta.

Uudet tullimaksut ovat Kiinan vastatoimi Yhdysvaltojen suunnittelemille lisätulleille. Yhdysvaltojen uusien tullimaksujen on määrä tulla voimaan samoina päivinä kuin Kiinan tänään ilmoittamien tullien.

Kiinan mukaan Yhdysvaltojen tullikorotukset ovat johtaneet maiden välisten taloudellisten ja kauppapoliittisten jännitteiden jatkuvaan lisääntymiseen. Kiina sanoo olleensa pakotettu ottamaan rangaistustullit käyttöön Yhdysvaltojen "yksipuolisen toiminnan ja protektionismin" painostamana.

Kiina kertoo myös asettavansa yhdysvaltalaisille autoille 25 prosentin tullimaksut ja autonosille viiden prosentin tullimaksut 15. joulukuuta alkaen. Kiina oli keskeyttänyt autojen tuontitullit aiemmin tänä vuonna hyvän tahdon eleenä kauppaneuvottelujen ollessa kesken.

Trump laittamassa tullit lopuillekin kiinalaistuotteille

Presidentti Donald Trumpin hallinto on tähän mennessä asettanut tulleja 250 miljardin dollarin arvoiselle tuonnille Kiinasta.

Lisäksi Yhdysvallat kaavailee kymmenen prosentin tullimaksuja 300 miljardin dollarin arvoiselle tuonnille Kiinasta. Tämän jälkeen käytännössä kaikki Yhdysvaltoihin tuotavat kiinalaistuotteet olisivat tullimaksujen piirissä.

Yhdysvallat kertoi viime viikolla, että osaa uusista tuontitulleista lykätään joulukuulle. Lykkäys koskee muun muassa kiinalaiselle elektroniikalle kaavailtuja tulleja.

Kiina: Ei tietoa seuraavista kauppaneuvotteluista

Yhdysvaltojen ja Kiinan edustajat neuvottelivat edellisen kerran kasvotusten kauppasopimuksesta heinäkuun lopulla Shanghaissa.

Amerikkalaiset viranomaiset ovat viime päivinä sanoneet, että kauppaneuvottelut jatkuvat tapaamisilla ensi kuussa. Kiinan kauppaministeriön tiedottaja kuitenkin sanoi torstaina, ettei hänellä ole tietoa seuraavista tapaamisista. Hänen mukaansa osapuolet kuitenkin pysyvät yhteydessä.

Osakkeet halpenivat myös Helsingissä

Maailman kahden suurimman kansantalouden välisen kauppasodan kärjistyminen veti jälleen osakekurssit laskuun Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Helsingin pörssin yleisindeksi sulkeutui perjantaina 1,2 prosentin laskuun. Helsingissä osakkeet halpenivat iltapäivän kaupankäynnissä Kiinan tulli-ilmoituksen ja Trumpin vastareaktion painamana.

Yhdysvalloissa keskeiset osakeindeksit Dow Jones ja S&P500 olivat alkuillasta Suomen aikaa noin puolentoista prosentin laskussa. Teknologiapainotteinen Nasdaq-indeksi oli heikentynyt lähes kaksi prosenttia.

Lue myös:

    Uusimmat