Kiekkokulisseissa muhii mehevä riita – Jääkiekkoliiton toimitusjohtaja kiistää Jatkoajan tiedon seurojen pakollisesta kulukatosta

Koronaviruspandemia aiheuttaa välttämättömiä leikkauksia Mestiksen seurojen kulupuolelle. Esiin on nyt nostettu jopa ajatus kollektiivisesta leikkauksesta, jossa kaikki seurat pudottaisivat viime kauden kulujaan neljänneksellä.

Asiasta uutisoi jääkiekkosivusto Jatkoaika, jonka haastattelema Pelaajayhdistyksen puheenjohtaja Sean Bergenheim sanoo yhdistyksen vastustavan suunnitelmaa jyrkästi ja olevan valmis jopa oikeustoimiin tarvittaessa.

Jatkoajan uutisen mukaan olisi jo sovittu, että kaikki Mestiksen seurat leikkaavat kulujaan 25 prosentilla. Sopeutustoimet olisivat sivuston mukaan asetettu ehdoksi Jääkiekkoliiton Mestis-seuroille räätälöityyn taloudelliseen pelastuspakettiin.

Jääkiekkoliiton toimitusjohtaja ja Mestiksen hallituksessa istuva Matti Nurminen sanoo, etteivät tiedot 75 prosentin kulukatosta pidä paikkaansa.

– Eivät pidä. Jokainen seura päättää asioistaan seurakohtaisesti. Ne ovat omia osakeyhtiöitä tai rekisteröityjä yhdistyksiä. Varmasti tässä poikkeuksellisessa tilanteessa on tärkeää, että jokainen osallistuu talkoisiin, ja säästöjä pitää etsiä kaikin mahdollisin keinoin. Jokainen organisaatio tekee tietysti oman linjauksensa ja päätöksensä, Nurminen sanoo MTV Urheilulle.

Onko Mestis-seuroille annettavan pelastuspaketin ohessa tehty taloudellisia vaatimuksia ensi kaudesta?

– Ei ole mitään vaatimusta. Totta kai on keskusteltu siitä, että kuluja on pyrittävä leikkaamaan kaikessa mahdollisessa, Nurminen sanoo.

Onko mahdollista, että Mestiksen seurat olisivat keskenään sopineet 25 prosentin kululeikkauksesta Jääkiekkoliiton tietämättä?

– Jääkiekkoliitolla on edustajat niin Mestiksen hallituksessa kuin Mestiksen johtoryhmässä. Vaikea kuvitella, että näin olisi tapahtunut.

– Ei näin ole sovittu. Totta kai palkkojenkin leikkauksesta on keskusteltu, mutta niin kuin todettua, asiasta ei ole tehty mitään yhteistä linjausta tai päätöstä, eikä liiton puolelta ole mitään ehtoa tai vaatimusta, Nurminen sanoo.

MTV Urheilun tietojen mukaan kulujen kollektiivisesta leikkauksesta on aiemmin käyty keskusteltuja seurojen talouden pelastamiseksi, mutta työlainsäädännöllisesti kyseenalaisesta ratkaisusta on sittemmin luovuttu.

– On kuitenkin tärkeätä, että kaikki ymmärtävät tilanteen vakavuuden ja sen, että kaikkien pitää joustaa, jotta me selviäisimme tästä mahdollisimman pienin vaurioin, Nurminen linjaa.

Pelaajayhdistyksen toiminnanjohtajan Jarmo Saarelan mukaan tapauksen osapuolet eli Mestis-seurat, Pelaajayhdistys ja Jääkiekkoliitto käyvät asiasta keskustelua.

– Uskon, että tulemme pääsemään yhteisymmärrykseen tässä asiassa hyvin pian, Saarela sanoo MTV Urheilulle.

Myös Saarelan näkemyksen mukaan kulujen leikkauksia on oletettavasti tehtävä vaikean taloudellisen tilanteen vuoksi seurassa kuin seurassa.

– Juridisesti toimenpiteiden on oltava kestävällä pohjalla, Saarela muistuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat