Mestis-seurat kamppailevat tulevaisuudestaan koronakriisin keskellä – ”Vaikutukset tulevat olemaan aika järisyttäviä kaikille”

Koronavirusepidemia iski muun urheilun tapaan jääkiekon Mestikseen, kun sarjan kausi katkaistiin ennen runkosarjan päätyttyä. Pelaamatta jäivät pudotuspelit ja karsintaottelut, ja seuroilta saamatta otteluiden lippu- ja oheismyyntitulot. Yritysmyynnin sakkaaminen tuo seurojen tuloihin jättimäisiä lovia.

Torstaina Suomen jääkiekkoliitto kertoi julkisuuteen Mestis-seuroille rakennetusta tukipaketista, joka sisältää yhteensä noin miljoonan euron tukitoimet. Seuroille pyrittiin ohjaamaan tukea myös sarjajärjestelmämuutoksilla. Mestiksestä ei voi pudota ensi kauden päätteeksi.

MTV Urheilu kysyi Mestis-seurojen johtohahmoilta, miten seurat pärjäävät koronaviruksen aiheuttamassa epävarmassa talousstilanteessa. Vastaamaan tavoitettiin yhdeksän 12:sta seurapomosta.

Näin kysyimme:

Kuinka koronaviruksen vaikutukset osuvat seuraanne ja kuinka akuutti kassakriisi on käsillä?

Mitä toimenpiteitä suunnittelette seuran talouden turvaamiseksi?

Onko vaarana, että ette pysty jatkamaan toimintaanne Mestiksessä ensi kaudella?

Puheenjohtaja Pasi Halonen Hokki

– Vaikuttaahan se, totta kai. Se iskee yrityksiin voimakkaasti, ja on selvä, että yritykset lähtevät leikkaamaan sponsoritukea ja urheilu tulee olemaan ensimmäinen. Hokissa olemme laskeneet, että se tulee näkymään meillä 30–50 prosenttia tukien laskuna.

– Tukipakettien myynti on onnistunut äärettömän hyvin, varmaan 1–2 pelaamatta jääneen play out -pelin lipputulot olemme saaneet kasattua sieltä.  Meillä ovat yt-neuvottelut menossa tällä hetkellä. Kaikkia ei voida kuitenkaan yhtä aikaa lomauttaa, kun pitää pyörien pyöriä. Kauden loppuminen katkaisi yleisötulojen sisääntulon, mikä väkisin vaikuttaa koko vuoden tulokseen. Varmaan jokainen seura tarkastelee, minkälaisia budjetteja tullaan tekemään. Kaikki elävät sellaista aikaa, että ei osata sanoa juuta tai jaata. On odottava tilanne päällä.

– Taloudellisesti olemme hyvässä kunnossa. En usko, että tämä uhkaa meidän toimintaamme, pitää vaan sopeutua. Uskoisin kaikkien Mestis-seurojen selviävän tästä. Tämä on sellainen taistelu, että tätä ei voita kukaan yksin, vaan kaikki yhdessä. Se on välittynyt liitolta ja muilta Mestis-seuroilta.

Puheenjohtaja Jarkko Immonen, Jokipojat

– On selvää, että vaikutukset tulevat olemaan aika järisyttäviä kaikille. Kun pudotuspelit jäivät pelaamatta, sillä on tietenkin merkittävä merkitys, ne ovat tärkeitä pelejä. On pakko katsoa eteenpäin. Se on hankalaa, kun ei yhtään tiedä, mitä maailmassa tapahtuu.

– Lomautuksia ei ainakaan tällä hetkellä suunnitella. Olemme pieni organisaatio, vähästä on vaikea lomautella. Kuitenkin toiminnan pitää jatkua. Yksityisille ja yrityksille on suunnattu tällainen kampanja, jossa voi antaa tukea. Se on lähtenyt mukavasti käyntiin. Mestiksellä on Play On –kampanja myös tukena.

– Tilanne on vakava, seurauksia on vaikea tässä vaiheessa arvioida, töitä tehdään sen eteen, että toiminta turvautuisi. Väitän, että se uhka (toiminnan päättymisestä) on aika monellakin, varmasti myös meillä.

Puheenjohtaja Mikko Partanen, Ketterä

– Kausi loppui nopeasti ja tulojen menetyksen suhteen tilanne on sama kuin muillakin seuroilla. Sekin on iso menetys tulopuolelta, mutta akuutein tilanne on ensi kausi. Se on arvoitus. Ei tiedetä, milloin se alkaa, milloin karanteenit päättyvät. Tukipaketti, jota on kaksi viikkoa sorvattu, pureutuu ensi kauden tulon muodostukseen.

– Pikku hiljaa olemme saaneet tukijoukkoja taaksemme alueelta. Olemme vähän

kaikkien yritysten kanssa samassa veneessä, tietyllä tavalla matkalla kohti tuntematonta. Emme aloita yt-neuvotteluita, resurssit ovat muutenkin pienet. Vähät työntekijät ovat töissä. Ensi kauteen haetaan säästöjä monesta suunnasta. Se on varmasti se, mitä jokainen seura joutuu tekemään Suomessa. Sponsorieurot tulevat laskemaan koronan myötä. Sen paikkaaminen ei lisätuloilla onnistu, kustannussäästöt ovat ainoa keino. Ensi kauden budjetista on vaikea sanoa kenenkään, on paljon alueellisia eroja riippuen alueen yrityskannasta.

– Vahvasti uskon siihen, että pelaamme ensi kaudella.

Toimitusjohtaja Juuso Mörsky, KeuPa

– Kevään pelit jäivät pelaamatta. Siltä osin jäi taloudellisesti tietysti merkittävät tulonmenetykset.

– Teimme omat toimenpiteemme ja strategiamme, joilla lähdimme paikkaamaan tulonmenetyksiä. Lanseerasimme kausikorttihaasteen, joka kuittaa tulomenetyksiä. Mestiksen yhteisen tukikampanjan kautta tulee euroja.  Olemme lähestyneet yrityksiä, ja signaali on ollut positiivinen. Ajattelen niin, että koetamme rakentaa perustaa syksyyn mahdollisimman vahvaksi. Jos onnistumme siinä nyt keväällä, on ihan ok lähteä kauteen. Kaikki kulut katsotaan ja koetetaan budjetoida viisaasti. Tällä hetkellä tiputamme vähän pelaajabudjettia, se on se ensimmäinen asia. Emme välttämättä pysy siinä suunnitelmassa, mitä oli alun perin. Katsotaan, montako ihmistä on täysipäiväisesti töissä.

– Sitä vaaraa ei meillä tässä hetkessä ainakaan näillä tiedoilla ole. Tarkoituksena on pelata menestyksekäs Mestis-kausi ensi kaudella, ei ainoastaan selviytyä.

Toimitusjohtaja Pekka Hemmilä, KOOVEE

– Nyt tietysti tulot jäivät keväältä pois. Mikä on sen vaikutus ensi kauteen, sen aika näyttää. Nyt alamme ajaa kuluja alas. Huomenna (perjantaina) lähtevät viimeiset palkat maksuun. Sen jälkeen laitetaan kulut tauolle. Katsotaan sitten elokuussa, kun alkaa uudet sopimukset ja uusi kausi, että missä mennään. Työntekijät tulevat KOOVEEn emoseuran ry:n kautta. Palkat ovat siellä päin. Kulurakenne on rakennettu niin, että kulut loppuvat, kun kausikin loppuu. Olemme siinä onnellisessa asemassa.

– Mestiksessä aina on jonkinlainen tilanne kassan kanssa, mutta ei ole mitään sellaisia tulipaloja päällä. Ostovelkaa on pikkuisen, mutta neuvottelimme, ja se siirtyy ensi tilikauteen. Palkat ja muut pystymme maksamaan. Vielä jumpataan kulurakennetta ensi kauteen, olisiko siellä jotain, mitä nipistää. Olemme saaneet sovittua isoja yhteistyösopimuksia, joita ei ole vielä julkaistu, jo hyvissä ajoin. Meillä on melko hyvä tilanne, jos mietitään ensi kauden tulopuolta.

– Konkurssiuhkaa ei ole. Ensi kausi on KOOVEEn osalta varmasti turvattu. Mitkä ne vaikuttimet ovat pidemmällä aikajanalla, sitä ei osaa kukaan kuin arvailla. Ja minkälainen tulos ensi kaudesta tulee, siihen tämä vaikuttaa varmasti. Täytyy olla tosi kiitollinen, että jokainen vetää yhtä köyttä. Minä uskon, että tämän yli mennään.

Toimitusjohtaja Kai Sointu, K-Vantaa

– Tiettyjä tuottoja jäi toteutumatta ja ensi kausi on aika pitkälti kysymysmerkki. Olen käynyt eri kumppanitahojen kanssa neuvotteluita, tilanne on hyvin haastava. Muutama selkeä ja kaunis ”ei” on tullut. Moni haluaa tässä tilanteessa puhaltaa pelin poikki. Kaikki koettavat ajaa omia kustannuksiaan alas ja palata asiaan mahdollisesti jatkossa.

– Kassan kanssa pärjätään jonkin aikaa, niin akuuttia kriisiä ei ole. Ensi kauden läpiviemistä kun katsotaan, pitää tehdä ja tapahtua erinäisiä asioita, että kaikki menee hyvin. Kun puhutaan Mestis-joukkueesta, jokainen käy kulurakennetta läpi joka viikko ja päivä kauden aikanakin, siellä ei ole karsittavaa. Täytyy viedä ajatusmaailma siihen, mistä voidaan tehdä lisätuloja. Voi miettiä ja suunnitella, mutta aina palataan kysymykseen, kauanko tämä kestää. Kun se nähdään, nähdään, mikä on tilanne, ja miten ihmisten kulutuskäyttäytyminen toimii.

– En epäile, ettemmekö pystyisi jatkamaan. Nyt täytyy miettiä, miten kassavirtaa saadaan pidettyä yllä. Aika paljon kulminoituu siihen, kauanko tämä kestää ja kenellä kassa kestää, jos mennään pitkälle.

Toimitusjohtaja Pekka Kankaanranta, RoKi

– Tällä hetkellä meille tullut suora vaikutus koskee meidän ulkomaalaisille turisteille järjestämiä ohjelmapalveluita, niitä jouduttiin perumaan. Siitä tuli merkittävä tulonmenetys, puhutaan 10–15 000 eurosta. Se on tärkeä raha, mutta sillä ei ole mitenkään kriittinen vaikutus. Isompi vaikutus on mahdollisesti sillä, jos yritykset alkavat pienentää markkinointipanostuksiaan. Sillä on vaikutusta, mutta sitä on vielä vaikea arvioida. Varmasti se on merkittävä.

– Meidän on tarkoitus kehittää muuta liiketoimintaamme jääkiekkotoiminnan oheen, sen merkitys korostuu meillä. Siihen tullaan varmasti panostamaan jopa enemmän kuin ennen tätä epidemiaa ajattelimme. Radikaaleja toimenpiteitä ei ole vielä tehty. Yrityksiin on otettu paljon yhteyksiä ja sieltä pyritään hakemaan signaalia, minkä pohjalta pystyisi arvioimaan tilannetta jatkoa ajatellen.

– Edustuskiekon osalta ei tehdä lomautuksia. Jatkamme töitä ja tulevaan kauteen valmistautumista. Arki on hyvinkin normaalia. Toki haasteita on ilman koronaakin, mutta sillä lailla ollaan toistaiseksi suhteellisen normaalissa tilanteessa. Jos merkittävä vaikutus yritysmyyntiin toteutuu, sitten varmasti tulee olemaan isompia haasteita. Mutta ei lähdetä vielä ennakoimaan.

Toimitusjohtaja Petri Karppanen, SaPKo

– Kausi loppui lyhyeen, sillä on iso vaikutus. Mitä se tarkoittaa euromääräisenä, sitä ei voi kuin arvailla. Ei kassa suoraan sitä kestä, kaiken näköisiä tempauksia ja ideoita olemme joutuneet visioimaan. Mestis Play On –kampanjan kautta ohjautuu rahaa seuroille, ja teimme itse ensi kauden kausikorttikampanjan. Ihmiset ovat ottaneet sen hyvin vastaan, se on auttanut paljon. Työn alla on kovasti.

– Varmasti joudutaan lomautuksia miettimään osalle henkilöstöä, neuvottelemme kumppaneiden kanssa maksujärjestelyistä. Maaliskuussa ovat vielä pelaajapalkat ja muut mukana kuluissa. Ensin on saatava tämä maaliin, sitten nopealla aikataululla muita ratkaisuita, joita tarvitsee tehdä.

– On vahva tarkoitus jatkaa Mestis-tasolla. Teemme kaikkemme, että selviämme. Varmasti pystymme luomaan ne mallinnukset, että pystymme jatkamaan Mestiksessä. Mestiksessä on todella hyvä yhteishenki seurojen ja liiton kesken. Hyvä yhdessä tekemisen meininki tuo uskoa, että kaikki selviävät.

Toimitusjohtaja Dani Aavinen, TUTO Hockey

– Meillä olisi ollut takuuvarmasti kaksi kotipeliä play offseissa. Siitä tulee se 40–50 000 euroa, se on takuuvarma. Se aiheuttaa ison haasteen kassavirrallisesti. Kulut pyörivät edelleen, mutta tulot loppuivat. Sitä ei pysty sanomaan, kuinka paljon ensi kauden tulot tulevat laskemaan. On pakko varautua siihen, että puhutaan kymmenistä prosenteista yritysmyynnin puolella. Aika näyttää sen.

– Mestis on käynnistänyt Mestis Play On –kampanjan, mitä kautta yritykset ja yksityishenkilöt voivat hankkia erilaisia paketteja, jotka suoraan tuloutuvat seuralle.  Me olemme aloittaneet kausikorttien myynnin ja yrityksille kumppanipakettien myynnin. Olemme saaneet jo muutamia yhteistyökumppanuuksia sovittua.

– Koetamme hyödyntää tämän puolitoista kuukautta ylimääräistä aikaa ensi kauden rakentamiseksi. Teemme johtopäätöksiä faktojen pohjalta riippuen siitä, miten se etenee. Lomautuksia emme mieti aktiivisesti. Koetamme saada pidettyä pyörät pyörimässä. Lähden siitä, että pelejä jatketaan. Uhkia on ollut ennenkin, ei meidän tilanne ole ollut liian hyvä missään kohtaa, mutta olemme hyvin saaneet sopeutettua. Toimet, mitä Mestis on tehnyt, ovat sitä mitä pitää tehdä. Varmistetaan seurojen toimintaedellytykset vaikean tilanteen yli.

Lue myös:

    Uusimmat