Kevätsiivous mielessä? Näillä vinkeillä koti täysin puhtaaksi!

Imurointi, lattioiden pesu ja mattojen tamppaus ovat tavallinen osa kevätsiivousta, mutta silloin tällöin koti kannattaa kuurata jokaista nurkkaa myöten. Katso lista, mitä kaikkea keväällä kannattaa muistaa!

Ennen siivousurakan aloittamista käy läpi kodinkoneet, kuten pesukone ja astianpesukone, sekä siivousvälineesi. Ovatko pesurättisi jo aikansa eläneet ja moppi tunkkainen? Vaihda ne uusiin tai pese vanhat kuntoon, jotta siivous onnistuu paremmin.

1. Ikkunoiden pesu

Valon määrä lisääntyy nopeasti kevään tullen ja ihana aurinko on mukava päästää sisään. Kuuraa ikkunasi kesäkuntoon ja vaihda värikkäät verhot – nyt ei enää istuta pimeydessä!

2. Jääkaapin ja uunin takaosa

Jääkaapin ja uunin taakse kerääntyvä pöly on todellinen paloriski. Niiden takaosat tulisi puhdistaa noin puolen vuoden välein, jotta pölypallot eivät pääse villiintymään.

Vedä kodinkone pois paikoiltaan ja imuroi kunnolla sen takaa. Jääkaappi tulisi pestä useammin kuin vain kevätsiivouksen yhteydessä, mutta se on hyvä syy muistuttaa itseään asiasta. Heitä siis vanhentuneet ruoat roskiin ja pyyhi pinnat huolellisesti.

3. Pakastimen sulattaminen

Pakastin on sulatettava, kun sen seinämät ovat huurteen peitossa.

Ennen pakastimen sulattamista se on tyhjennettävä, joten nyt on hyvä hetki hyödyntää viime syksyn marjat ja pakastetut tarjousjauhelihat. Arjan leivontanurkasta löydät

Voit sulattaa pakastimen myös ilman tyhjentämistä: laita pakastuskytkin päälle ennen sulatusta, jotta ruoat kestävät sen paremmin. Laita pakasteet esimerkiksi sanomalehdillä vuorattuun pahvilaatikkoon ja peitä ne hyvin huopien sekä sanomalehtien avulla. Kylmillä ilmoilla ruoat voi viedä vielä ulos tyhjennyksen ajaksi.

Kun olet saanut pakkasen tyhjäksi, ota se pois päältä ja levitä sanomalehtiä sekä astioita sulavaa jäätä varten. Jos haluat nopeuttaa toimenpidettä, voit laittaa kuumaa vettä astioihin ja laittaa niitä pakastimen sisään.

Pakastimen sulatuksen jälkeen pyyhi se vielä tavallisella astianpesuvedellä. Älä unohda ulkopuolta ja pakastimen kahvaa. Anna sen jälkeen kodinkoneen vielä kuivua ja tuulettua hetki, ennen kuin laitat sen takaisin päälle.

4. Kaapit järjestykseen

Kevätsiivouksen yhteydessä on mukava saada ne kaikkien pelottavimmatkin romukaapit järjestykseen. Aloita aivan perimmäisestä kaapista, jonka tiedät sisältävän paljon poisheitettävää tavaraa. Käy jokainen esine läpi ja pohdi, tarvitsetko sitä todella: Kuinka kauan olen säilyttänyt mitäkin, ja onko se ollut oikeasti käytössä? Tässä kohtaa tarvitset melkoista jämäkkyyttä, mutta vie surutta käyttämättömät tavarat ja turhat esineet kierrätykseen ja roskiin.

Ammattiraivari Maria Laitisen vinkillä pääset jo hyvin eteenpäin.

– Tämä neuvo naurattaa minua joka kerta, mutta laittakaa roskat roskikseen! Kaapeista löytyy rikkinäisiä sukahousuja, elektroniikkaromua ja kuluneita t-paitoja. Moni säästää esimerkiksi vanhoja pahvilaatikoita tulevia jouluja varten, jotta voi paketoida niihin lahjojaan. Myös vanhojen lehtien säästäminen on suosittua, mutta ne vievät yllättävän paljon tilaa, Laitinen kertoo.

Lisää

5. Talvivaatteet piiloon

Vaatekaappien kevätsiivouksen yhteydessä kannattaa laittaa villapaidat ja -sukat talvisäilytykseen – ne vievät vain turhaa tilaa kaapissasi!

Nosta värikkäät ja keveät kesävaatteet paremmin esille, sillä pian on niiden aika! Järjestämisen lisäksi muista pyyhkiä pinnat ja organisoida vaatteet tietyn jaottelun mukaan. Jos pienemmät vaatteet, kuten alusvaatteet ja sukkahousut, eivät tunnu pysyvän järjestyksessä, hanki niille omat laatikkonsa tai erilliset säilytysjärjestelmänsä.

6. Saunan pesu

Saunan pesu on yksi kevätsiivouksen parhaita puolia. Päivän touhuamisen jälkeen on ihana suunnata löylyttelemään puhtaille lauteille.

Imuroi aluksi lattialta pölyt ja irtoroskat ja kastele sen jälkeen puupinnat lämpimällä vedellä. Käy pinnat ja seinät läpi pehmeällä harjalla. Muista harjata puita syidensuuntaisesti, jotta ne säilyvät kauniina. Huuhtele sauna pesun jälkeen kylmällä vedellä, jotta puun huokoset sulkeutuvat.

Älä pese saunaa klooripitoisilla aineilla, sillä ne saattavat imeytyä puuhun. Tuuleta sauna ja pidä sitä sen jälkeen vähän aikaa päällä, jotta huone kuivuu kunnolla.

7. Huolla kodinkoneet

Kodinkoneet kannattaa huoltaa säännöllisin väliajoin. Puhdista kahvinkeitin, tarkasta ja tyhjennä pesukoneen nukkasihti ja astianpesukoneen jätesihti.

Muista, että astianpesukonekin tarvitsee välillä puhdistusta, jotta se pysyy kunnossa ja pesee astiasi mahdollisimman puhtaiksi. Apteekeissa myytävällä sitruunahapolla peset sen kätevästi: annostele ainetta pesuainelokeroon, valitse tavallinen pesuohjelma ja sen jälkeen pyöräytä kone vielä kerran huuhteluohjelmalla.

8. Valaisimet

Jos lamppu on pölyinen se valaisee vähemmän ja on turvallisuusriski, joten valaisimetkin kannattaa käydä läpi säännöllisesti. Ota lamppu pois päältä ja odota hetki, että se viilenee, sillä liian kuuma lamppu saattaa pamahtaa rikki.

Voit pyyhkiä valaisimet kostutetulla liinalla ja tavallisella, miedolla pesuainevedellä, mikäli sen käyttöohjeessa ei muuta mainita. Älä kuitenkaan käytä liian märkää luuttua sähkölaitteen ollessa kyseessä.

9. Seinien ja ovien pyyhkiminen

Seiniin ja ovenkarmeihin kerääntyy yllättävän paljon likaa ja sormenjälkiä. Pese ne tavallisen pesuaineveden ja rätin avulla. Muista, että mitä himmeämpi maalattu seinä on, sen vähemmän se kestää hankausta.

Tapetoidut seinät eivät kestä vettä, joten ne imuroidaan tai käydään läpi harjan ympärille kiedotun, pehmeän liinan avulla.

10. Tyynyjen, täkkien ja päiväpeitteen pesu

Tiesitkö, että likainen tyyny voi sisältää yhtä paljon hometta kuin kosteusvaurioinen kylpyhuone? Myös muita petivaatteita on hyvä pestä säännöllisin väliajoin, sillä ne keräävät nopeasti likaa ja kosteutta itseensä.

Sänkyvaatteiden pesuohjeet tulevat yleensä niiden mukana. Muista olla huolellinen konepesun suhteen, sillä kaikki petivaatteet eivät kestä niin kovaa käsittelyä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat