Mainos

Kevään uutuuskirjoissa riittää nyt koiria

Koiraihmisillä riittää kevään uutuuskirjoissa luettavaa. Koulutusoppaiden lisäksi koira-aihetta käsitellään tietokirjallisuudessa ja koirat seikkailevat dekkarissa, ihmissuhderomaanissa, ja jopa runokokoelmassa. Jos tämä ei riitä, koiranomistaja voi hankkia Koirien nimipäiväkirjan.

Spencer QuinninKarvat pystyssä -dekkarissa rikoksia selvitellään kirjaimellisesti nuuskimalla. Siinä päähahmona on Chet, joka työskentelee yksityisetsivä Bernien parina tämän etsivätoimistossa, vaikka ei selvinnytkään poliisikoirakoulusta.

Lucy Dillonin romaanissa Eksyneiden sydänten koti työstään potkut saanut Rachel perii tädiltään talon, Gem-koiran sekä kennelin Englannin maaseudulla.

Tietokirjallisuuden puolella käyttäytymistieteilijä Alexandra Horowitzin tutkii teoksessaan Koiran silmin – Mitä koira näkee, haistaa ja ymmärtää koirien käyttäytymistä. Hän muistuttaa, että koiria ei pitäisi inhimillistää. Jos koiralta katoaa koiruus, se ei voi hyvin.

Tiina Raevaara tarkastelee tyylikkäässä Koiraksi ihmiselle -teoksessaan koiran alkuperää ja koiraan liittyviä myyttejä. Hän pohtii myös nykyisen rotuvalikoiman syntyä, mutta ennen muuta koiran monimuotoista ja pitkää matkaa ihmisen rinnalla.

– Olen aina ollut koirien ystävä sydämeltäni, mutta tieteellisemmin rupesin koirasta kiinnostumaan, kun olin mukana koiraa koskevassa geenitutkimuksessa, Raevaara kertaa.

Jani Nieminen on antanut uudelle runokokoelmalleen nimen Kodittomille koirille. Hänestä koirasta on hyvinkin muusaksi ihmiselle.

– Koira on hieno ja jalo eläin. Minua ilahduttaa koirissa se koiramainen riemu, kun koira tajuaa että tuo tyyppihän on hereillä. Kun se könyää sängyn viereen tempomaan ylös, nyt on uusi päivä, riemulla ulos ja askareisiin, siinä on hyvää oppia.

Katso kulttuuritoimittaja Minna Karilan juttu keskiviikkona 8.6. Huomenta Suomen Kirja-aamussa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.