Enemmän merkitystä kuin luulet – sisustus voi vaikuttaa jopa treffien onnistumiseen

Sisustus vaikuttaa kaikkeen. Mielentilaan, ensitreffien ja työpaikkahaastattelujen onnistumiseen. Sisustussuunnittelija Suvi-Maria Silvola uskoo, että sisustus luo tunnelmaa tai poistaa sitä. 

Oletko koskaan ajatellut mitkä kaikki asiat vaikuttavat tietyn tilanteen tunnelmaan tai onnistumiseen? Sisustussuunnittelija Suvi-Maria Silvola on. Hän on sisustanut suomalaisia koteja yli kymmenen vuotta, isoja julkisia tiloja ja parhaillaan esimerkiksi ravintolaa Porvoossa. Aiemmin hän sisusti mm. Ravintola Ainon ja Block by Dylanin, joka noteerattiin peräti Wallpaperissä.

– Esimerkiksi ensitreffeillä on ihan eri tunnelma jos paikka on nuhruinen. Silloin treffeistäkin jää nuhruinen fiilis ja koko suhde voi kaatua siihen, Silvola kertoo. 

Toisaalta liian fiini paikka myös karkottaa ihmisiä. Esimerkiksi lounaspaikka, joka on sisustettu liian hienoksi, antaa monelle sen vaikutelman, että ruokakin on kallista. Upea paikka voi siis seisoa tyhjillään ihan vain tyylikkyyden takia.

"Pitäisi olla jotain, mitä ei ole koskaan ollut missään muualla"

Myös työpaikkahaastattelussa sisustus voi vaikuttaa lopputulokseen. Jos esimerkiksi haluaa hetkestä lämminhenkisen kannattaa tarjota lämmintä juomaa. Ja kahvikin maistuu ihan erilaiselle kauniista posliinimukista kuin kertakäyttöastiasta. Silvola sisustaa parhaillaan Samuli Wirgentiuksen ja Riku StenrosinCafe Postresia ja Meat Districtiä Vanhassa Porvoossa.

– Odotukset ovat korkeat. Pitäisi olla jotain, mitä ei ole koskaan ollut missään muualla, naurahtaa Silvola ja kertoo, että esimerkiksi astioita paikkaan tehdään ihan tilaustyönä käsin.

Viikon päästä avautuva Café Postres -kahvila kantaa samaa nimeä kuin Helsingin Eteläesplanadilla vuoteen 2014 asti toiminut Michelin-ravintola.

Julkisista tiloista Silvolan yksi iso projekti oli Lapin yliopiston Taiteiden tiedekunnan tilakokonaisuus, johon kuului ravintola, kahvila, ryhmätila, taidekirjasto ja mm. virtuaalilaboratorio.– Silloin päätettiin käyttää vain pohjoismaista suunnittelua. Paikassa oli ennen sisustus upotettu näkymättömäksi. Minä taas halusin reilusti väriä ihan niin kuin saamelaisasussa. Ja kyse oli taiteen tiedekunnasta, värihän oikein kuului siihen paikkaan.

Sisustus menossa luonnollisempaan suuntaan

Eniten suomalaiset omassa kodissaan tarvitsevat sisustussuunnittelijan apua silmien avaamiseen. Oma koti näyttää toiselle ihan erilaiselta, eikä kaikkea epäkäytännöllisyyksiä edes huomaa. 

– Paljon keskittyy tilaratkaisuihin, missä säilytetään kaikki perheen urheiluvälineet, vieraspatjat ja tarvikkeet. Sitten tietysti väri ja materiaalit ovat todella oleellisia. Nyt esimerkiksi Tukholman messuilla tyrkytettiin paljon pastellisävyjä. Ja kun niitä riittävästi on esillä, niihin alkaa silmä mieltyä. Sitten kaikki luonnonläheiset materiaalit ja pinnat ja esimerkiksi betoni jatkaa voittokulkuaan.

Tekstiileistä suosiossa on pellava, hamppu ja villa. Luonnolliseen suuntaan ollaan menossa. Helsinkiläisessä Cilla's pikkuputiikissa sisustus-ja siivousinto näkyy myös. Myynnissä on omia biohajoavia pesuaineita. Kalliita, mutta kauniita. Suosituin tuote on Helsinki-taulu, jossa on pääkaupungin skiettauspaikat merkittynä.Keväinen sisustusinnostus näkyy tällä hetkellä joka puolella. Moni aloittaa sen suursiivouksella ja tavaroiden karsimisilla. Jos rahaa ei ole, kannattaa järkeillä.

– Minä lähtisin ensin siitä karsimisesta ja sitten pitää miettiä mikä on itselle tärkeää. Millaisessa paikassa sen aamukahvin haluaa juoda ja mikä siitä arjesta tekee luksusta, pohtii Silvola. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja