Kevään ensimmäiset korvasienet alkavat nousta – näin nätit muhkurat työntyvät maasta Sipoossa!

Korvasieniä on kaikkien yllätykseksi bongattu viime viikonloppuna Etelä-Suomessa Sipoossa. Vai onko sittenkään harvinaista, että korvasienet pukkaavat maasta jo tähän aikaan vuodesta huhtikuussa? Ainakin maa on vielä roudasta kylmä ja etelässäkin lunta on vielä monin paikoin useita senttejä.

Nyt on trendikastä myös kasvattaa sieniä itse. Katso video!

Puutarhakausi alkaa pian - parvekkeestakin voi loihtia kesäpuutarhan 2:03

Sieniharrastaja Petri Salmela oli viikonloppuna lisännyt Sieniseuran Facebook-sivulle kuvan maasta työntyvistä korvasienistä. Salmela oli löytänyt sormenpään kokoiset sienet etelärinteestä, läheltä tien reunaa Sipoosta. 

Korvasienet pitää keittää ennen syömistä:

– Korvasienet ovat myrkyllisiä ennen keittämistä.

– Korvasienet pitää keittää vähintään 2 x 5 min eri vesissä.

– Oikea keitinsuhde on 1 osa korvasieniä ja 3 osaa vettä.

– Keittämisen välillä korvasienet huuhdellaan.

– Keittäminen kannattaa tehdä tilassa, jossa hyvä ilmanvaihto tai sitten ulkona, koska myrkky on veteen liukenevaa ja myös ilmaan haihtuvaa! 

– Se oli iloinen yllätys, sillä en ollut etsimässä sieniä. Jätin sienet vielä kasvamaan, mutta aioin palata hakemaan ne noin viikon päästä, jos kukaan muu ei ehdi niitä löytää, Salmela naurahtaa.

Ei erityisen aikainen ajankohta

Suomen Sieniseura ry:n varapuheenjohtaja Tea von Bonsdorff kertoo, että korvasienten löytyminen huhtikuussa ei ole lainkaan harvinaista.

– Meillä on aiempina vuosina ihan maaliskuun alkupuoleltakin havaintoja. Tämä on oikeastaan juuri se ajankohta, jolloin satokausi yleensä käynnistyy. Tietenkin keväät ovat erilaisia, joten sää aina vaikuttaa ajankohtaan, jolloin ensimmäisiä havaintoja tehdään, von Bonsdorff kertoo.

Korvasienen satokausi jatkuu parhaimmillaan kesäkuun alkupuolelle asti.

– Toisaalta korvasienen kasvu hidastuu, jos silloin on paljon hyvin lämpimiä ja kuivia päiviä.

Mistä korvasieniä löytää?

Korvasieniä löytyy parhaiten avohakkuualueilta, joissa maanpintaa on rikottu ihan kivennäismaahan asti.

– Vaikka hakkuualue olisi isompikin, korvasienet saattavat kuitenkin sijoittua yhteen tiettyyn hakkuualueen kulmaukseen tai osaan siellä. Sienestäessä kannattaa siis aina haravoida koko alue, Tea von Bonsdorff vinkkaa.

Korvasieniä löytää myös metsäteiden penkoilta, joissa ei ole vielä paljon kasvillisuutta, mutta harvoin metsästä.

Miten sitten korvasienet kannattaa syödä?

– Itse pidän korvasienikeitosta ja korvasienimuhennoksesta. Korvasieni on parhaimmillaan esimerkiksi lisukkeena niin, että sitä ei sekoiteta toisen ruoka-aineen kanssa.

– Hyvä makuelämys on vaikkapa hyviä keitettyjä perunoita ja korvasienimuhennosta, jonka seassa vähän sipulia. Eihän se enempää tarvitse, von Bonsdorff neuvoo.

Lue myös:

    Uusimmat