Mainos

Metsissä juuri nyt paljon sieniä - tuleva helle voi tuhota sadon

Sateiset säät ovat aikaistaneet sienikautta. Metsistä löytyy nyt niin tatteja, kantarelleja kuin haperoitakin. Metsään kannattaa kuitenkin lähteä nyt heti, koska tulossa oleva hellejakso saattaa tuhota koko sienisadon.

Metsissä riittää nyt poimittavaa sienten ystäville. Heinäkuun sateinen sää on ollut sienten mieleen ja sienikausi on alkanut etuajassa.

- Luulen, että kaikki on jokseenkin etuajassa, ja useita viikkoja ainakin Etelä-Suomessa, arvioi loviisalainen sieniharrastaja Tero Taipale.

Metsistä löytyy jo nyt laaja valikoima erilaisia sieniä. Asiantuntija suuntaa juuri tietynlaiseen metsään.

- Ehkä kaikkein parhaat paikat ovat tiheät kuusikot, joissa on aika vähän aluskasvillisuutta. Ainakin itse olen löytänyt sieltä sieniä eniten tällä hetkellä, vinkkaa Taipale.

Uusia lajeja kannattaa opetella

Monen sienestäjän lajituntemus on suppea. Tero Taipale neuvoo opettelemaan joka kesä muutaman uuden sienilajin.

- Esimerkiksi kehnäsieni, joka kuuluu seitikkeihin, on hyvä ruokasieni ja yleinen mäntykankailla. Leppärouskut ovat kehnäsienen tavoin suoraan paistettavia. Niitä ei tarvitse ryöpätä eikä esikäsitellä millään tavalla. Ne tunnistaa oranssinväristä heltoista ja kun vähän halkaisee, niistä tulee oranssia maitiaisnestettä, opastaa Tero Taipale.

Sieniharrastajan suosikkiruoka valmistuu tateista.

- Minä en osaa tehdä ruokaa, mutta vaimon tekemänä suosikkireseptini on herkkutattikeitto.

Myrkkysienet kiehtovat harrastajaa

Loviisalaisen Tero Taipaleen sieniharrastus on kestänyt jo kymmenen vuotta. Ruokasienten lisäksi häntä kiinnostavat myrkkysienet.

- Niissä on enemmän tutkittavaa, koska ruokasieniä on niin paljon tutkittu ja myrkkysieniä on tutkittu vähemmän, niin sieltä löytyy paljon enemmän selvitettävää.

Myös sienten salaperäisyys kiehtoo Taipaletta.

- Sienet esiintyvät hyvin salamyhkäisesti. Koskaan ei voi sanoa, onko ensi viikolla sieniä tai tällä viikolla sieniä ja missä niitä on minäkin vuonna. Niillä on piilossa oleva elämä metsän siimeksessä ja yhtäkkiä ne vaan putkahtavat sieltä ja minusta se on kiehtovaa.

Lämpöaalto uhkaa sieniä

Vaikka sieniä on nyt hyvin, ilo voi jäädä lyhytaikaiseksi.

- Ei todellakaan voi ennustaa. Nythän on luvattu aika lämpimiä säitä tässä lähiaikoina ja sehän voi tuhota koko sadon vielä. Onneksi Suomen syksy on yleensä sateinen niin, että jossain vaiheessa kyllä jotain yleensä ilmaantuu. Kaikki riippuu täysin säistä. Sienisatoa ei voi etukäteen ennustaa, toteaa Taipale.

Runsassatoisina sienivuosina ruokasieniä kerätään Suomessa talteen yli 16 miljoonaa kiloa. Heikoimpina sienivuosina saalis jää reiluun kolmeen miljoonaan kiloon.

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.