Mainos

Kestävän kehityksen ohjelmaa hiotaan yhä Johannesburgissa

YK:n huippukokouksessa Johannesburgissa hyväksyttävä kestävän kehityksen toimintaohjelma on yhä auki naisten oikeuksista syntyneen kiistan vuoksi.

Kestävän kehityksen huippukokous

Sopu uusiutuvien energiamuotojen yleistämisestä ei johtanut kestävän kehityksen ohjelman valmistumiseen YK:n huippukokouksessa. Tällä hetkellä valtioiden edustajat kiisteleveät naisten lisääntymisterveydellisistä oikeuksista.

Toimintaohjelmaan on päätymässä kannanotto siitä, että terveydenhuollossa noudatetaan kansallisia lakeja sekä kulttuurisia ja uskonnollisia arvoja. Muotoilun kannalla ovat Yhdysvallat, islamilaiset arabimaat sekä katoliset maat. Muut teollisuusmaat vastustavat kannanottoa ja katsovat sen vievän abortti-, ehkäisy- ja ympärileikkauskysymyksissä taaksepäin siitä, mitä YK:n väestökokouksessa Kairossa kahdeksan vuotta sitten sovittiin.

Kiista on osin teknis-juridinen, sillä lauseke on kirjattu jo hyväksytyksi kesäkuun valmistelukokouksessa. Kanadan ja EU:n mielestä tulkinta on väärä, ja asiakohdan odotetaan päätyvän poliittisiin neuvotteluihin tänään tai viimeistään huomenna.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.