Levän määrä on parhaillaan keskikesälle tyypillinen.
Sisävesissä on havaittu runsaasti sinilevää yhteensä seitsemällä havaintopaikalla Uudellamaalla, Päijät-Hämeessä, Etelä-Karjalassa, Etelä-Pohjanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla, Pohjois-Savossa sekä Lapissa, kertoi Suomen ympäristökeskus Syke torstaina.
Hieman sinilevää on sisävesissä yhteensä 34 havaintopaikalla ympäri maan.
Jatkunut lämmin sää on säilyttänyt sinilevätilanteen samankaltaisena kuin viime viikolla.
Sinilevä runsastunut avomerellä
Rannikolla on havaittu erittäin runsaasti levää yhdessä paikassa Varsinais-Suomessa. Runsaasti levää on havaittu yhteensä kahdeksalla rannikon havaintopaikalla Kymenlaaksossa, Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Keski-Pohjanmaalla sekä Pohjois-Pohjanmaalla.
Hieman levää on ollut 15 havaintopaikalla Uudenmaan, Varsinais-Suomen ja Keski-Pohjanmaan rannikoilla.
Avomerialueilla sinilevää on enemmän kuin viime viikolla. Levä on runsastunut etenkin Suomenlahden itä- ja keskiosissa sekä Saaristomeren ulko-osissa.
Sinilevää on runsaasti tai erittäin runsaasti kaikkialla Suomenlahden ulommilla rannikkovesillä ja sisemmilläkin rannikkovesillä monin paikoin.
Tilanne voi muuttua nopeasti
Sinilevätilanne on Syken mukaan keskikesälle tyypillinen. Itämeri on nyt kauttaaltaan ajankohtaan nähden lämmin, yli 20 astetta. Sinilevälle suotuisa lämmin ja tyyni sää näyttää jatkuvan, joten levätilanne voi Syken mukaan muuttua nopeasti.
Sinilevä voi THL:n mukaan aiheuttaa terveyshaittoja, kuten iho-oireita, pahoinvointia sekä flunssan kaltaisia oireita. Sinileväisessä vedessä uimista tai veden käyttämistä esimerkiksi juoma- tai pesuvetenä ei suositella.
Pienissä määrissä sinilevä näyttää vedessä vihreiltä tai kellertäviltä hiukkasilta ja voi ajautua rantaan kapeina raitoina.
Runsas määrä sinilevää voi muodostaa levälauttoja veteen. Kepillä kokeiltaessa sinilevämassa hajoaa hiukkasiksi, eikä jää esimerkiksi roikkumaan keppiin.