Keskustan puheenjohtajakisan tulos yhä täysin auki – piirijohtajilta tukea sekä Kaikkoselle että Kulmunille: "Helposti yritetään tehdä vastakkainasettelua etelän ja pohjoisen välillä"

Keskusta kokoontuu runsaan kuukauden päästä valitsemaan väistyvälle puheenjohtajalle Juha Sipilälle seuraajan, mutta puolueen puheenjohtajakisa vaikuttaa olevan yhä täysin auki.

STT:n keskustan piirijohtajille tekemän soittokierroksen perusteella kannatusta on sekä puolustusministeri Antti Kaikkoselle että elinkeinoministeri Katri Kulmunille.

Kyselyä varten tavoitetuista piirijohtajista neljä kertoi kannattavansa puheenjohtajaksi Kaikkosta ja kolme Kulmunia. Lisäksi Päijät-Hämeen piirijohtaja Jukka Mölsä tukee kansanedustaja Hilkka Kemppiä, jos tämä päättää lähteä ehdolle. Asikkalasta kotoisin oleva Kemppi kertoi aiemmin tällä viikolla pohtivansa ehdokkuutta.

Keskustan puheenjohtajapelin avoimuutta kuvastaa, että peräti yhdeksän piirijohtajaa ei osannut sanoa tai ei muutoin ilmaissut omaa suosikkiaan uudeksi puheenjohtajaksi.

Esimerkiksi Pirkanmaan piirin Tuukka Liuha toivoi, että puheenjohtajaehdokkaiden välille alkaisi muodostua eroja ja kisaan saataisiin särmää.

Kemppiä ja Honkosta toivotaan ehdolle

Kaikkosen vahvuutena on piirijohtajien mielestä tämän vankka kokemus politiikasta ja keskustan toiminnasta.

–  Hänellä on pitkä kokemus ja hän on toiminut puolueelle vaikealla alueella Uudellamaalla ja pääkaupunkiseudulla ja tuntee ne haasteet. Täällä meidän pitää saada kannatus nousemaan, jos haluamme menestyä tulevaisuudessa, sanoi Uudenmaan piirin Jasi Kuokkanen.

Kulmunin kannattajiin kuuluva Etelä-Hämeen piirijohtaja Johanna Häggman nostaa esiin Kulmunin ajatukset siitä, että keskusta on tavallisten ihmisten asialla.

–  Erityisesti hänen näkemyksensä aluepolitiikasta ja koko maan huolehtimisesta on hyvin vahva, Häggman kuvailee.

Osa vastaajista kertoi kaipaavansa vielä lisää ehdokkaita puheenjohtajakisaan. Esimerkiksi Keski-Pohjanmaan piirin Mari Kerola sanoi olevansa todella iloinen, että Hilkka Kemppi harkitsee ehdokkuutta.

Helsingin piirin Antti Siika-aho toivoi, että Kemppi ja kansanedustaja Petri Honkonen ajattelisivat puolueen etua ja pohtisivat omaa ehdokkuuttaan.

–  Nämä kaksi nimeä ovat sellaisia, joita olisi hyvä painostaa eteenpäin, että he lähtisivät kisaan mukaan, Siika-aho sanoi.

Osa halusi vahvempaa aluepolitiikkaa

Osa piirijohtajista toivoi, että keskusta tekisi tulevan puheenjohtajan kaudella aiempaa vahvempaa aluepolitiikkaa.

Karjalan piirin puheenjohtajan Jouni Kempin mukaan viime vaalikaudella jouduttiin keskittymään talouden laittamiseen kuntoon, joten nyt olisi syytä keskittyä aluepolitiikkaan "hyvin voimakkaasti".

Etelä-Pohjanmaan piirin Esko Lehtimäki kertoi kantaneensa huolta aluepolitiikan suunnasta, mutta asian ratkaisemiseksi ei hänen mukaansa ole mitään viisasten kiveä. Lehtimäen mukaan tärkeää olisi, että aluepoliittisilla toimilla turvattaisiin työtä maaseudulla.

– Tiedän paljon esimerkiksi lapsiperheitä, jotka haluaisivat asua maaseudulla, mutta ei löydy koulutusta vastaavaa työtä.

Toisaalta Uudenmaan ja Helsingin piirijohtajat katsoivat, että keskustan täytyy pystyä kasvattamaan kannatustaan niillä alueilla, joilla väestö kasvaa.

– Väestömaantieteellisesti katsottuna selviö on, että Helsinki, Tampere ja Turku on se kolmio, jossa keskustan tulevaisuus ratkaistaan, Helsingin piirin Siika-aho sanoi.

Muutamat piirijohtajat arvioivat, että torniolainen Kulmuni olisi aluepolitiikan johtamisessa vahvempi kuin tuusulalainen Kaikkonen. Kokonaisuudessaan aluepolitiikasta ei silti muodostunut suurta jakolinjaa ehdokkaiden välille.

Esimerkiksi Varsinais-Suomen piirin Satu Simelius uskoo Kaikkosen ja Kulmunin kummankin olevan aluepolitiikkaa koskevassa ajattelussaan perikeskustalaisia.

– Tässä helposti yritetään tehdä vastakkainasettelua etelän ja pohjoisen välillä, mutta mielestäni Antti ja Katri ovat paljon kiertäneet Suomea ja osaavat samaistua Suomen erilaisiin tilanteisiin.

Harva piiri asettumassa tietyn ehdokkaan taakse

Useat keskustapiirit eivät aio tehdä piiritason päätöstä tietyn ehdokkaan tukemisesta. Vain Uudenmaan ja Peräpohjolan piirit ovat asettuneet omien alueidensa ehdokkaiden eli Kaikkosen ja Kulmunin taakse. Samoin Päijät-Hämeen piiri aikoo kannattaa Hilkka Kemppiä, jos tämä ilmoittautuu ehdolle.

STT tavoitti perjantain ja lauantain aikana keskustan 21:stä piirijohtajasta 17 arvioimaan puolueen puheenjohtajakisaa. Kaikkosen ja Kulmunin ohella kisaan on ilmoittautunut hartolalainen Jari Tasanen.

Keskusta valitsee uuden puheenjohtajan ylimääräisessä puoluekokouksessa Kouvolassa 7. syyskuuta.

Lue myös:

    Uusimmat