Annika Saarikolta tunteikas ilmoitus: jatkaa keskustan johdossa – "En sivuuta virheitäni"

Katso tunteikas hetki: Saarikko ilmoitti jatkavansa keskustan johdossa 2:34
Katso Saarikon tunteikas ilmoitus!

Keskustan puheenjohtajan Annika Saarikon lauantaiseen puheeseen puoluevaltuuston kokoontumisessa kohdistui ylimääräisiä odotuksia.

Annika Saarikko aloitti puheensa perkaamalla vaalituloksia ja totesi tuloksen olleen pettymys. Saarikko sanoo kahden edellisen hallituskauden olleen erilaisia ja keskenään ristiriitaisia.

– Tosiasiat puhuvat puolestaan. Suomalaisten luottamus meihin oheni, kannatus laski ja tätä vaalitulosta tuijottaessa on helppo sanoa, ei olisi kannattanut mennä hallitukseen.

Saarikko uskoo puolueen vielä nousevan, mutta kertoo pohtineensa rooliaan.

– En sivuuta virheitäni, tunnen ne nahoissani, hän sanoo.

Saarikko kertoo sitoutuvansa puheenjohtajuuteen vuoteen 2024 asti.

– Olen sitoutunut keskustan puheenjohtajuuteen, hän julisti.

Saarikko sanoo puolueen paikan olevan oppositiossa.

– Keskusta ei ole luonteeltaan apupuolue.

"Keskustalla ja perussuomalaisilla paljon yhteistä"

Saarikon mukaan puolueen on katsottava laajempaa kokonaisuutta. Hän sanoo Suomen ja suomalaisten muuttuneen eikä puolue ole pysynyt muutoksessa perässä.

Hänen mukaansa puolue on myös menettänyt nuorten kiinnostuksen.

– Keskenämmekin heittelemme toisillemme liberaalin ja konservatiivin leimakirveitä. Se yksinkertaisesti vain kannattaisi lopettaa – tänne mahtuu molempia.

Saarikko sanoo keskustalla ja perussuomalaisilla olevan paljon yhteistä.

– Rakkaat perussuomalaiset, se ei ollut armonlaukaus, se oli starttilaukaus, Saarikko sanoi viitaten perussuomalaisten puoluesihteerin aiempiin sanoihin.

Saarikon mukaan puolue on vahvoilla huoltovarmuuteen, turvallisuuteen, omavaraisuuteen sekä kotimaiseen ruokaan ja energiaan liittyvissä kysymyksissä.

– nämä Keskustan leipälajit ovat nousseet 2020-luvun avaintekijöiksi. 

Puheensa lopussa Saarikko käänsi katseen tuleviin presidentinvaaleihin. Puolueen seuraava tehtävä on Saarikon mukaan varmistaa, että Suomi saa parhaimman mahdollisen presidentin.

– Ne suuret saappaat, jotka tarjolla on,  ne täyttävä ihminen löytyy Keskustan riveistä, hän sanoo.

Uusi puoluesihteeri syyskuussa

Keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen luopuu tehtävästään. Uusi puoluesihteeri on määrä valita ylimääräisessä puoluekokouksessa syyskuussa.

Kysely: Laaja tuki

Saarikko kertoi keskustan eduskuntavaalitappion jälkeen, että arvioi omaa asemaansa keskustan johdossa "kevään kuluessa". Kevättä on toki vielä jäljellä, mutta ajankohta olisi otollinen uutiselle.

Keskusta on vahvasti viestittänyt, ettei pyri tällä vaalikaudella hallitukseen vaan jää oppositioon.

Saarikolla on STT:n piirijohtajille tekemän kyselyn mukaan laaja tuki jatkaa puheenjohtajana. Vaalien rökaletappion ei katsota olleen Saarikon syytä, vaan huono vaalitulos vaatii puoluekentän mukaan syvempää tarkastelua. Kysely tehtiin pääsiäisen alla.

Saarikko on toiminut keskustan puheenjohtajana syyskuusta 2020 lähtien. Hän haastoi tuolloin puheenjohtajakisassa jatkokautta hakeneen Katri Kulmunin, joka oli eronnut kesäkuussa valtiovarainministerin paikalta viestintäkoulutuksista syntyneen kohun takia.

Kulmuni oli ehtinyt olla puheenjohtajana vain vuoden, sillä hänet valittiin puolueen johtoon ylimääräisessä puoluekokouksessa syyskuussa 2019 Juha Sipilän seuraajaksi.

Sääntömääräinen puoluekokous pidetään ensi vuonna. Saarikko voisi jättää tehtävänsä aiemmin, sillä keskusta pitää ylimääräisen puoluekokouksen syksyllä. Kokouksessa valitaan puolueen presidenttiehdokas ensi vuoden vaaliin.

Puoluevaltuuston kokous järjestetään Helsingin Pasilassa.

Pöllöraati antaa ahkeran tunnustelun jälkeen oman hallitusennustuksensa 10:51
Katso myös: Pöllöraati antaa ahkeran tunnustelun jälkeen oman hallitusennustuksensa

Uutinen päivittyy.

Lue myös:

    Uusimmat