Keskusta nimesi Olli Rehnin presidenttiehdokkaakseen – "Näinä aikoina vakaus on valtava voima"

Keskusta kokoontuu lauantaina ylimääräiseen puoluekokoukseen Turun messukeskuksessa. Puolue nimesi kokouksessa Suomen Pankin pääjohtajan ja filosofian tohtori Olli Rehnin ehdokkaakseen presidentinvaaleihin.

Rehn on jo entuudestaan presidenttiehdokas valitsijayhdistyksen kautta. Hän ilmoitti viime viikon perjantaina saaneensa kokoon tarvittavan määrän kannattajakortteja ja avasi samalla kampanjansa.

Valitsijayhdistyksen perustaminen presidentinvaaleissa edellyttää vähintään 20 000 äänioikeutetun ihmisen allekirjoittamaa kannattajakorttia.

Ylimääräisessä puoluekokouksessa valitaan keskustalle lisäksi uusi puoluesihteeri tehtävästä eroavan Riikka Pirkkalaisen tilalle ja uusi varapuheenjohtaja tehtävästä eroavan Riikka Pakarisen tilalle seuraavaan sääntömääräiseen puoluekokoukseen asti. Se järjestetään ensi vuonna Jyväskylässä.

Rehn arvostaa saamaansa tukea

Olli Rehn kertoo MTV Uutiset Livelle arvostavansa sitä, että keskusta tukee hänen presidenttiehdokkuutta.

– Olen iloinen voidessani olla sekä keskustan että valitsijayhdistyksen jäsen. Tulen kiertämään Suomea laajasti. Nyt suomalaisilla on neljä kuukautta aikaa tutustua minuun ja minulla on neljä kuukautta aikaa vakuuttaa Suomen kansa.

Rehn kertoo hoitaneensa monia kriisejä ja että hänen paineensietokykynsä on niissä testattu. 

Keskusten ylimääräisessä puoluekokouksessa pitämässään puheessaan olevansa syvästi kiitollinen saamastaan tuesta ja kertoi ajatuksiaan presidentin työstä. 

– Tasavallan presidentin on oltava linjaa vetävä kansalaisten presidentti. 

Rehn totesi presidenttiehdokkuuden itsessään olevan arvokas luottamustehtävä. 

– Minä haluan erottua arvojeni, tavoitteideni ja kokemukseni ohella myös toimintatavoilla. 

– Toimin mielummin keskustelun kärjistävän keskustelun purkajana kuin kiihdyttäjänä, rakennan mielummin kuin räjäytän ja kannustan mielummin kuin latistan. Tämä rooli sopii minulle, Rehn totesi ja kertoi haluavansa olla yhdistävä tekijä ja kokoava voima.

"Vakaus on valtava voima"

Rehn toteaa seuraavan presidentin olevan paljon haltijana. 

– Tasavallan presidentti ei voi olla kokemattomana komentosillalla, kun myrskypilvet tummentuvat maailmanpolitiikan taivaalla, Rehn sanoo. 

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko kertoo tukevansa Rehniä. 

– Näinä aikoina vakaus on valtava voima. Siksi tuen Olli Rehniä, Saarikko kertoo.

Saarikon mukaan keskustan tavoitteena on rakentaa oma oppositiolinja. 

– Meidän merkittävin ero hallituksen kanssa jo vaalien alla on ollut se, että vaikka mekin kannatimme tiukkaa taloudenpitoa, niin keskusta ei olisi kohdistanut näin rajuja leikkauksia sosiaali-ja terveyspalveluihin, Saarikko sanoo MTV Uutiset Livelle.

Puoluekokouksessa pitämässään puheessa Saarikko sanoi, ettei keskusta vastusta asioita periaatteen vuoksi. 

– Me kuljemme omaa vakaata keskitietä. Vasemmiston raiteita jyskyttää vanhan maailman juna, emmekä aio jäädä heidän kanssaan jarrumiesten kerhoon. 

Saarikko puhui myös lähipalveluista ja kertoo keskustan taistelevan niiden puolesta.

Keskusta käynyt vaalitulostaan läpi

Saarikko myöntää puolueen menettäneen eduskuntavaaleissa äänestäjiä kaikkialla Suomessa, eikä menetettyjen kannattajien tilalle ole kyetty löytämään uusia. Saarikko sanoi ylimääräisen puoluekokouksen aluksi pitämässään puheessa, että keskusta on viime kuukausina käynyt itsekriittisesti läpi, miksi näin kävi.

– Keskusta on nyt ohuempi, kapeampi ja luottamuksella mitattuna pienempi kuin vuosisataan, hän myönsi.

Hänen mukaansa yhteiskunta ympärillä on vahvistunut laidoilta, mutta keskellä on hiljaisempaa.

Ylen syyskuun alussa julkaiseman gallupin mukaan keskustan kannatus oli 11,5 prosenttia ja puolue oli neljänneksi suosituin.

Puolueen tilannetta ja mahdollisuuksia perkaa Saarikon mukaan parhaillaan tietokirjailija Juha Kuisman johtama itsenäinen työryhmä, johon on koottu eri tavoin ajattelevia puolueen ihmisiä. Ehdotukset puoluejohdolle valmistuvat lokakuussa.

– Olen sitoutunut täysimääräisesti siihen, että keskusta raivaa tiensä takaisin suomalaisten sydämiin, Saarikko lupasi.

Hän suomi hallituspuolueista niin perussuomalaisia kuin kokoomusta vaalilupausten pettämisestä jo tässä vaiheessa ja totesi, että keskustan tärkein tehtävä on nyt taistella kahtiajakoa vastaan.

– Polarisaatio ei ole väistämätön tie. Kun me keskustalaiset puhumme koko Suomen asiasta, emme tarkoita vain erilaisia alueita maassamme, vaan myös erilaisten ihmisryhmien toimivaa rinnakkaiseloa.

Lue myös:

    Uusimmat