"Keskustan alamäki normaalia kehitystä"

Matti Vanhanen (Kuva: MTV Oy)

Politiikan tutkija Kimmo Grönlund pitää keskustan gallup-alamäkeä odotettuna. Sekä Helsingin Sanomien että Ylen teettämissä kyselyissä keskustan kannatus on alle 20 prosenttia.

- Tämä vain vahvistaa sitä suuntaa, joka on ollut nähtävissä jo ennen kunnallisvaaleja.

Perinteinen maanviljelijöiden puolue on Grönlundin mukaan menossa nyt "normaalille kannatustasolleen".

- Pidän suorastaan hassuna sitä, että tällaisessa jälkiteollisessa palveluyhteiskunnassa keskustan kaltainen puolue on ollut johtava porvaripuolue.

Poikkeuksellisena Grönlund pitää sitä, että SDP ei ole onnistunut talouskriisistä huolimatta vahvistamaan asemiaan. Ylen Taloustutkimuksella teettämässä gallupissa puolueen suosio jäi jopa himpun alle 20 prosentin.

- Kaikki tekijät viittaavat siihen suuntaan, että kannatuksen pitäisi nousta. Talouslama, oppositioasema ja uusi naispuheenjohtaja, Grönlund summaa puolueen valttikortteja.

Edellisen laman aikaan vuonna 1995 SDP teki eduskuntavaaleissa sodanjälkeisen ajan parhaan tuloksensa ja lisäsi eduskuntapaikkojaan peräti viidellätoista.

Kokoomus pehmensi imagoaan

Kokoomuksen kannatus sijoittuu molemmissa gallupeissa 25 prosentin tuntumaan. Grönlundin mukaan puolue on onnistunut imagonsa ja retoriikkansa muuttamisessa. Enää puolueesta ei kuulu puhetta esimerkiksi siitä, että tuloerojen on ihan hyvä kasvaa.

- Nyt johtavat kokoomuspoliitikot korostavat perinteisen yksilönvastuun ohella toisista välittämistä. Tämä puree kansalaisiin todella kovaa, Grönlund huomauttaa.

- Keskeiset kokoomuspoliitikot kuten Alexander Stubb ja Sauli Niinistö luovat mielikuvaa, että he ovat tehokkaita ja osaavat hoitaa asioita. He suuntaavat puheensa yksilöille, ja korostavat kaverista huolehtimista lamankin keskellä.

Onko retoriikalle sitten katetta?

- Se nähdään vasta vaaleissa. Silloin punnitaan teot, Grönlund muistuttaa.

Tutkija pitää mahdollisena, että työttömyyden laajetessa tyytymättömyys saattaa syödä myös kokoomuksen kannatusta.

- On kuitenkin pohdittava, mihin se kannatus sitten menee. Vaaleissahan ei huomioida niitä, jotka eivät äänestä lainkaan.

Grönlund uskoo, että nykytyylillä kokoomus pystyy keräämään lisää kannatusta.

- Jos puolue harjoittaisi ns. perinteistä oikeistolaista politiikka, 25 prosentin kannatukselle tuskin olisi mahdollisuuksia.

Lue myös:

    Uusimmat