Mainos

Keskusta taipui: Vahvat oluet ja lonkerot ruokakauppoihin

3:27

Keskustan eduskuntaryhmän enemmistö puolsi nelosoluiden, vahvojen lonkeroiden ja siidereiden myyntiä ruokakaupoissa.

Kaksi kolmasosaa keskustan ryhmästä äänesti sen puolesta, että ruokakaupassa myytävän alkoholin prosenttiraja nostetaan 5,5:een nykyisestä 4,7:stä ja valmistustaparajoite poistetaan. 

Näin ollen myös tislaamalla valmistetut alkoholituotteet sallitaan, kun tähän asti kaupoissa on myyty vain käymisteitse valmistettua alkoholia. 

Sen sijaan alkoholin myyntiajan pidentämistä ruokakaupoissa keskusta ei kannata. Alkossa myyntiaika pitenee nykyisestä kello 20:stä kello 21:een perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan (kesk.) aiemmin esittämällä tavalla. 

Keskustan työryhmäjäsenen Annika Saarikon mukaan asia jakoi odotetun voimakkaasti mielipiteitä keskustan eduskuntaryhmässä.  

– Juuri se jakoi, että painottaako elinkeinoelämää vai kansanterveyttä.

Monelle tärkeää oli selvästi se, että Rehulan pohjapaperissa matkailu- ja ravintola-ala saa paljon byrokratiaa ja normeja purkavia esityksiä.  

Saarikon mukaan äänestystulos lähtee seuraavaksi hyvinvoinnin ja terveyden ministerityöryhmän arvioitavaksi.

– Puhumme vasta lakiesityksestä lausuntokierrokselle, ja tämä palaa nyt eduskunnan neuvottelupäästä ministerityöryhmään, hän painotti.   

Ryhmässä eivät olleet Saarikon mukaan aivan kaikki paikalla. Äänestysnumerot olivat 21–9 ja pari tyhjää.

Hallituspuolueiden kansanedustajien työryhmässä kokoomus ja perussuomalaiset ovat Saarikon mukaan ehdottaneet alkoholin prosenttirajaksi jopa 8,5:tä ja 15:tä. Siksi kyseessä on hänen mukaansa kompromissi.  

Perussuomalaisten työryhmäjäsen on Sampo Terho ja kokoomuksen Sinuhe Wallinheimo.  

Rehula olisi pitänyt A-oluen Alkossa ja keskioluen ruokakaupoissa. Hän ei vastannut siihen, voiko hyvinvoinnin ja terveyden ministerityöryhmä vielä muuttaa esitystä, vaikka sillä on eduskunnan hallituspuolueiden enemmistön kanta.

1:54

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.