Vahvat oluet tulossa ruokakauppoihin – mutta kaataako Keskusta sovun lonkeroon?

Vahvat oluet tulevat ruokakauppoihin 3:27

Vahvempien oluiden myynnin salliminen ruokakaupoissa on askeleen lähempänä toteutumista. MTV:n tietojen mukaan hallituspuolueiden kansanedustajien työryhmä on päässyt sopuun, jossa alkoholijuomien prosenttirajaa nostettaisiin nykyisestä 4,7 prosentista ylöspäin.

Kompromissia ovat hioneet kansanedustajat Sampo Terho (PS), Sinuhe Wallinheimo (kok.) ja Annika Saarikko (kesk.). Perussuomalaiset ja kokoomus hyväksyvät ratkaisun, mutta Saarikon on vaikea saada sille tukea keskustan eduskuntaryhmästä.

Keskustan eduskuntaryhmä käsittelee alkoholilain muutoksia torstaina.

Peruspalveluministeri Juha Rehulan (kesk.) on määrä saada hallituksen yhteinen esitys valmiiksi ennen juhannusta.

Keskustan eduskuntaryhmässä on valmiutta hyväksyä vahvemmat oluet ruokakauppoihin, mutta suuri ongelma on esityksen toinen asia: long drink eli lonkero.

Perussuomalaiset ja kokoomus haluavat ruokakauppoihin myös aidon lonkeron, jota valmistetaan olympiavuoden 1952 reseptillä. Tämä edellyttäisi valmistustaparajoituksen purkamista.

Suomessa kulutetuista lonkeroista reilu viidennes (22 %) ostetaan Virosta. 
Keskustalle on hankala hyväksyä sitä, että ruokakaupassa voitaisiin myydä myös muita kuin käymisteitse valmistettuja alkoholijuomia. 

Keskustalaiset kansanedustajat pelkäävät, että tämä muutos toisi kauppoihin limuviinat.


Prosenttirajan nosto nykyisestä 4,7 prosentista olisi merkittävä muutos alkoholipolitiikassa, sillä se nakertaisi ensimmäistä kertaa Alkon asemaa.
Panimoteollisuuden mukaan tämä laajentaisi kauppojen olutvalikoimaa ja monet oluet ovat myös maultaan parhaimmillaan hieman vahvempina.

MTV:n tietojen mukaan kansanedustajien työryhmässä on ollut esillä uudeksi prosenttirajaksi 5,5.

Prosenttirajan nosto parantaisi myös pienpanimoiden mahdollisuuksia tuoda tuotteitaan ruokakauppoihin.

Poliittinen kädenvääntö näistä vapautuksista on erittäin tiukkaa, sillä vielä eduskuntavaalien alla keskustan joukoissa oli halukkuutta jopa viedä keskiolut Alkoon.

Kokoomuksen ja perussuomalaisten näkemys on, että kansanedustajien työryhmän esitys on kokonaisuus, jonka keskustan eduskuntaryhmä joko hyväksyy tai hylkää sellaisenaan.


Lisääkö alkoholilainsäädännön vapauttaminen ongelmia? – ylilääkäri vastaa 1:54

Lue myös:

    Uusimmat