Mainos

Alkoholilaki etenee tänään eduskuntaan – Haatainen: Kiire ajoi yli huolellisen lainsäädäntötyön

5:27

Kiistelty alkoholilaki etenee tänään eduskunnan keskusteluun, jolloin ratkaisevan äänestyksen alkoholiprosenteista on määrä olla perjantaina.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta esittää äänestyksen jälkeen, että kaupoissa myytävän alkoholin vahvuus pysyisi nykyisellään 4,7 prosentissa.

Viime päivinä valiokunnassa on kiistelty siitä, onko alkoholin etämyynti sallittua vai kiellettyä. Tähän ei tullut selkeyttä tänäänkään, vaan valiokunta edellyttää hallituksen hakevan tähän ratkaisua jatkossa.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen (sd.) olisi halunnut käsitellä alkoholilain ongelmakohtia vielä pitempään.

– Minusta kiire ajoi yli sen että tehdään huolellista lainsäädäntötyötä. Olisi pitänyt valmistella kunnolla myös etämyyntikysymys ja siihen liittyvät Alkon monopoliasema ja sen tulevaisuus. Tämä jäi nyt ohueksi, Haatainen arvostelee.

– Kiire tulee siitä, että hallitus haluaa lain nopeasti voimaan ja tätä on hallituspuolueiden taholta pidetty yllä, hän sanoo.

Eduskunnan äänestyksessä vastakkain ovat hallituksen esitys, jossa kaupoissa myytävän alkoholin prosenttiraja nousisi 5,5:een ja valiokunnan lausunto 4,7 prosentista.

Sen sijaan valiokunta päätyi äänestyksen jälkeen siihen, että hallituksen esitys valmistustavasta toteutuu. Tämä tarkoittaa sitä, että niin sanotut limuviinat tulevat kauppoihin.

Suuren salin äänestyksestä odotetaan tiukkaa, sillä kyseessä on omantunnon kysymys, jolloin kansanedustajilla on vapaat kädet äänestää. Osa hallituksen kansanedustajista aikoo äänestää 4,7 prosentin puolesta. Hallitus tarvitsee siis esityksensä taakse myös opposition edustajia.

8:24

2:20

2:02

2:06

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja