Alkoholilain uudistukseen haetaan hallituspuolueiden sopua – Keskustan sisällä edelleen erimielisyyttä

Hallituspuolueiden neuvotteluryhmä pohtii, voiko puolueita hiertäneen alkoholilain uudistamisesta löytyä sopu.

– Kaikkia tyydyttävän kompromissin rakentaminen on kivuliasta, toteaa neuvotteluryhmän puheenjohtaja Annika Saarikko (kesk).

Eduskuntaryhmien puheenjohtajat ovat pyytäneet keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten neuvottelijoita miettimään, onko kompromissille edellytyksiä. Suurimmat erimielisyydet liittyvät Saarikon mukaan ruokakaupassa myytävän alkoholin prosenttirajojen nostamiseen 4,7 prosentista 5,5 prosenttiin ja niin sanottujen limuviinojen myynnin sallimiseen ruokakaupoissa.

Osa keskustan ryhmästä vastustaa erityisesti limuviinojen myynnin sallimista ruokakaupoissa.
– Meillä on edelleen puolueen sisällä eriäviä näkemyksiä, Saarikko myöntää.

Osa keskustan ryhmästä vastustaa erityisesti limuviinojen myynnin sallimista ruokakaupoissa.

Wallinheimo: Kokoomus ei lipeä sopimuksesta

Merkittävä joukko kansanedustajia vaati maaliskuussa, että alkoholilain muutosta koskevan lakiesityksen jatkovalmistelussa on vakavasti harkittava lausuntokierroksella tullut palaute. Kansanedustajat torjuivat ehdotukset limuviinojen tulosta kauppoihin ja kaupassa myytävien juomien alkoholipitoisuuden korottamisesta.

Kannanoton allekirjoittajien joukossa on keskustalaisten lisäksi myös kolme kokoomuslaista.

Kansanedustaja Sinuhe Wallinheimon (kok) mukaan puolue pitää huolen siitä, että kaikki seisovat hallituksen esityksen takana.

– Lähtökohtaisesti pidämme kiinni sopimuksesta, joka on sovittu hallituspuolueiden ryhmien kesken jo yli vuosi sitten. Nyt enemmänkin käymme teknisiä yksityiskohtia läpi, Wallinheimo sanoi.

Wallinheimo toivoo, että myös etenkin pääministeripuolue keskusta pitäisi sopimuksista kiinni.

Neuvotteluryhmä jatkaa kompromissin sorvaamista vielä ainakin huomenna.

Saarikon mukaan hallituksen päätettäväksi jää, voidaanko ristiriitoja herättävät kohdat jättää lakiesityksestä pois. Hallitus päättää myös siitä, voivatko kansanedustajat äänestää alkoholilain uudistuksesta omantunnon kysymyksenä.

Neuvotteluryhmän tapaamisista kertoi Helsingin Sanomat. 

Lue myös:

    Uusimmat