Mainos

Keskusta lupaa ajaa 650 euron takuueläkettä

Keskusta paljasti ensimmäisen tulevien eduskuntavaalien täkynsä puoluekokouksessaan tänään Joensuussa. Puolue ryhtyy ajamaan 650 euron takuueläkettä.

Puheenjohtaja Matti Vanhanen sanoi, että takuueläke toisi yksinasuvalle kansaneläkkeen saajalle 100 euroa lisää kuussa. Helpotusta toimeentuloonsa saisi noin 110 000 ihmistä.

Uudistus maksaisi 110 miljoonaa euroa. Tällä vaalikaudella parannusta ei pystytä Vanhasen mukaan toteuttamaan. Hän niittasi tavoitteeksi, että se tulisi voimaan vuoteen 2013 mennessä. Silloin eletään seuraavan vaalikauden puoliväliä.

Vanhasen mukaan takuueläkkeen kannatus mitataan tulevissa eduskuntavaaleissa. Hän arveli, että kunhan vaalit lähestyvät, muitakin puolueita ilmestyy tukemaan samaa tavoitetta.

Takuueläkkeen lisäksi Vanhanen nosti kokouspuheessaan keskustan tärkeäksi tavoitteeksi "yhtenäisemmän ja kannustavamman" sosiaaliturvan. Se ei Vanhasen mukaan ole "jakojäännösten jakamista niin kuin oikeistolla" eikä myöskään "niin ansiosidonnaista kuin vasemmistolla".

Vanhasen poliittisessa katsauksessa toistui moneen kertaan "suuri työteliäs enemmistö", joka rahoittaa hyvinvointiyhteiskunnan. Samalla hän lupasi, että puolue vaalii myös perustajansa Santeri Alkion ihannetta köyhän asian puolustamisesta.

Nurmijärveläisen idyllin puolustajana tunnettu Vanhanen ei hyväksynyt sitä, että ilmastonmuutoksen hillitseminen olisi peruste ajaa asutuksen keskittämistä kaupunkeihin. Omakotitalot voidaan hänen mukaansa tehdä lähes kokonaan uusiutuvalla energialla toimiviksi eikä liikennekään aiheuta ylimääräistä rasitetta, kun biopolttoaineiden käyttö lisääntyy.

Joukkoliikenteen edistämiseksi Vanhanen haluaisi kehittää työsuhdelippua. Hän piti myös mahdollisena, että tulevaisuudessa henkilöautoilta kerättäisiin satelliittipaikannuksella käyttömaksuja siellä, joilla on toimiva joukkoliikenne.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.