Keskustassa ja vihreissä aloitettiin Ruotsin perässä kiista ympäristöministeriön kohtalosta

Keskustasta ja vihreistä ehdotetaan ristiin toiselle puolueelle keskeisen ministeriön lakkauttamista.

Keskustan kansanedustaja Juha Pylväs sanoo, että ympäristöministeriö sekä maa- ja metsätalousministeriö pitäisi sulauttaa yhteiseksi luonnonvara-alan ministeriöksi. Pylvään mukaan nykyinen ympäristöministeriö ei toimi yhteiskunnan kokonaisedun kannalta järkevästi.

–  Vuosien mittaan sinne on pesiytynyt ideologisuus, joka katsoo asioita vain yhdeltä kantilta. Jos nämä toimijat saisivat yksin päättää, koko Suomi olisi yhtä reservaattia ja ulkoilmamuseota, Pylväs sanoi tiedotteessaan.

Pylvään mukaan kokonaisuuteen voitaisiin liittää myös joitain osia työ- ja elinkeinoministeriöstä. Pylväs on tullut tällä vaalikaudella tunnetuksi keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Hän luopui tehtävästä aiemmin tänä vuonna.

Vihreiden eduskuntaryhmää johtava Atte Harjanne puolestaan katsoo, että maa- ja metsätalousministeriön toiminnot olisi perusteltua sulauttaa osaksi työ- ja elinkeinoministeriötä sekä ympäristöministeriötä.

–  Se tukisi kokonaisvaltaisempaa otetta huoltovarmuuteen, elinkeinopolitiikkaan ja kestävään maankäyttöön, Harjanne vastasi omassa tiedotteessaan.

Harjanne esitti ajatuksen jo alkuvuonna vihreän verkkomedian Verden kolumnissa.

Keskustan kansanedustaja Joonas Könttä nosti niin ikään esille vanhan kirjoituksensa asian tiimoilta. Könttä esitti ympäristö- sekä maa- ja metsätalousministeriöiden yhdistämistä blogissaan vuosi sitten.

Keskustalla ei ole puolueena virallista kantaa asiaan. 

Ohisalo puolusti ministeriötään

Keskustelun kirvoittajana toimi Ruotsin uuden hallituksen linjaus lopettaa itsenäinen ympäristöministeriö. Jatkossa maan ympäristöasiat käsitellään uuden ilmasto- ja elinkeinoministeriön alaisuudessa.

Linjaukseen on otettu Suomessakin laajasti kantaa. Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson piti Twitter-viestissään Ruotsin ympäristöministeriön lakkauttamista oikeistolaisena identiteettipolitiikkana.

Perussuomalaisten kansanedustaja Lulu Ranne puolestaan huomautti, että heidän puolueensa ehdotti ympäristö- sekä maa- ja metsätalousministeriön yhdistämistä maaseutupoliittisessa ohjelmassa jo vuonna 2015. Puolue on aikeissa julkaista päivitetyn ohjelman ensi kuussa.

Matti Putkonen perussuomalaisten puoluetoimistolta ei halunnut ennakkoon kommentoida, millainen linjaus uuteen ohjelmaan sisältyy.

Myös nykyinen ympäristöministeri, vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo otti keskusteluun kantaa Facebook-tilillään julkaistussa kirjoituksessa.

Ohisalo vastusti ministeriön lakkauttamista tai sulauttamista. Hän kirjoitti, että ilmastokriisin ja luontokadon painoarvoa olisi syytä lisätä entisestään kaikkia päätöksiä tehtäessä, ei laskea.

–  Luonto ja ilmasto asettavat ihmisen toiminnalle rajat, eivätkä ne voi olla alisteisia esimerkiksi elinkeinojen lyhyen aikavälin eduille, Ohisalo kirjoitti.

Juttua on muokatu 20.10 klo 16.53: Keskustan ja vihreiden edustajat ovat kiistelleet ympäristöministeriön kohtalosta, mutta keskusta ei ole virallisesti esittänyt ministeriöiden yhdistämistä. 

Lue myös:

    Uusimmat