Kesäyön kruunaa telttaretki – Valitse nukkumapaikkasi huolella!

Telttaostoksille suuntaava kohtaa usein valinnanvaikeuden tuotepaljouden edessä. Teltta tulisikin valita aina käyttötarkoituksen mukaan.

Teltan valintaan vaikuttaa paljon se, missä ja millaisella joukolla sitä käytetään. Kesän festarien nukkumapaikka ei vaadi ääriolosuhteisiin suunniteltua vaellustelttaa ja lasten takapihan temmellyspaikaksi sopii edullisempikin vaihtoehto. Pohdi telttaostoksilla seuraavia asioita:

Milloin ja missä retkeillään?

Kartoita tarpeesi: mihin vuodenaikaan ja minkälaisissa olosuhteissa telttaa tullaan käyttämään? Teltat jaetaan usein kesä-, kolmen vuodenajan- ja neljän vuodenajantelttoihin. Lisäksi puhutaan vaellusteltoista, retkiteltoista ja perheteltoista. Vaativassa käytössä teltalta edellytetään monia turvallisuuteen ja selviytymiseen liittyviä ominaisuuksia. Kevyessä kesäkäytössä valinnassa voidaan keskittyä tila- ja mukavuusseikkoihin.

Mikä telttamalli?

Harjateltta on vanha tuttu perustelttamalli ja toimii edullisuutensa ansiosta esimerkiksi kesäfestarikäytössä ja kotipihalla.

Kupoliteltassa ainakin yksi kaaripari risteää teltan päällä ja teltta on muodoltaan kupolimainen. Risteävien kaarien ansiosta teltta pysyy pystyssä ilman kiiloja. Kupoliteltassa on usein heikosti säilytystilaa, mutta korkeutta mukavasti.

Tunneliteltassa on jyrkät seinät ja kiitettävästi hyötytilaa. Niissä on usein iso ulkoeteinen tavaroiden säilyttämistä varten. Parhaimmillaan sisäänkäyntejä ja ulkoeteisiä on kaksi. Tunneliteltta tulee pystyttää tuulensuuntaisesti.

Hybriditeltassa on pyritty yhdistämään tunneli- ja kupoliteltan parhaat ominaisuudet. Runsaat tukikaaret parantavat tuulenkestävyyttä. Hybriditeltta on usein kokeneen retkeilijän vaativiin olosuhteisiin sopiva valinta. Muotoja ja kokoja on useita.

Geodeettinen teltta on useiden kaariensa ansiosta kupolitelttaa tukevampi ja siten myös painavampi. Teltta on tarkoitettu erityisesti vuoristokäyttöön. Ominaisuuksiltaan se kuuluu telttojen eliittiin ja menee hieman hukkaan mökkipihalla.

Millaiset sääolosuhteet?

Tuulen suuntaisesti pystytettynä tunneliteltta halkoo hyvin tuulta ja soveltuu siten avomaastoon ja tuulisiin olosuhteisiin. Myös hybriditeltta on tukevan rakenteensa vuoksi omiaan tuulisissa olosuhteissa.

Sateessa tilava ulkoeteinen tarjoaa hyvän suojan tavaroille, kengille ja vaatteille. Telttakankaan hyvästä vedenpitävyydestä ja laadukkaasta saumarakenteesta on etua. Kosteissa olosuhteissa myös tuuletusominaisuudet korostuvat.

Avoimessa tai kallioisessa maastossa maakiilojen käyttäminen ei välttämättä onnistu, joten teltan tulee pysyä pystyssä ilman niitä. Avoimessa maastossa tuulee usein.

Tiheässä metsässä suuren tasaisen alueen löytäminen voi olla hankalaa, jolloin teltan pienestä lattia-pinta-alasta on etua.

Jaksatko kantaa?

Kuljetettava telttakokonaisuus muodostuu telttakankaasta, sen määrästä ja vahvuudesta, telttakaarista, maakiiloista, telttanaruista ja mahdollisista lisävarusteista.

Vaellustelttojen tärkeitä ominaisuuksia ovat pieni pakkauskoko ja keveys. Retkiteltoissa, joiden kanssa leiriydytään pidemmäksi aikaa, painotetaan tilavuutta, käytännöllisyyttä ja isoja eteisiä. Perheteltat viedään leiripaikalle yleensä autolla tai veneellä. Niinpä ne saavat olla suuri ja painavia, ja niissä sisäkorkeus riittää usein seisomiseen.

Kesäteltat ovat kevyimpiä, vaellus- ja retkeilyteltat painavat noin 1,5-4 kiloa.

Mikä materiaali?

Telttakankaina käytetään pääosin nylonia ja polyesteriä. Kankailla on myös muita ominaisuuksia.

Nylon kestää hyvin hankausta ja on kevyt telttamateriaali. Märkänä nylon venyy jonkun verran eikä se kestä kovinkaan hyvin UV-säteilyä.

Polyester on hieman nylonia painavampi materiaali, mutta puuvillaan verrattuna kuitenkin kevyt. Se kestää UV-säteilyä, eikä se myöskään veny märkänä.

Telttakankaan vedenpitävyyttä kuvaa vesipilariluku. Vedenkestävä kangas kestää noin 1 300 mm vesipatsaan, laadukas teltan ulkokangas noin 4 000 mm vesipatsaan ja lattiakangas noin 10 000 mm vesipatsaan. Luja saumarakenne on vedenpitävyyden kannalta tärkeää.

Kuinkas ilmanvaihto?

Riittävä ilmanvaihto pitää teltan kuivana, mikä on oleellista lähes kaikkien retkeilyvarusteiden ominaisuuksia ajatellen. Huonosti tuulettuvassa teltassa kosteus tiivistyy vesipisaroiksi ulkoteltan sisäpintaan. Tuuletusaukot sijaitsevat ulkotelttakankaassa ja niiden koon, määrän ja käytön tulee olla suhteessa teltan käyttäjämäärään.

Montako yöpyjää?

Telttojen koot vaihtelevat yhden hengen teltoista yli kymmenen hengen telttoihin. Monin ominaisuuksin varustetut vaellus- ja retkiteltat on usein tarkoitettu 1–4 hengelle. Teltassa on vaelluskäytössä yleensä puolen metrin makuualustan verran tilaa nukkujaa kohti.

Lähde: Yhteishyvä

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat