Mainos

Kesän ensimmäiset koloradonkuoriaislöydöt Sipoossa

Elintarviketurvallisuusviraston mukaan uusia koloradonkuoriaisesiintymiä voi löytyä koko Etelä- ja Itä-Suomen alueelta.

Kesän ensimmäiset koloradonkuoriaiset on löydetty Sipoosta Uudeltamaalta. Elintarviketurvallisuusviraston (Evira) mukaan samalta paikalta löydettiin kuoriaisia myös viime vuonna, joten ne ovat talvehtineet kyseisellä paikalla.

Kasvintarkastaja löysi tarkastuksessa perunakasvustosta muutaman neliön alalta kaksi aikuista kuoriaista ja niiden ympäriltä munaryhmiä. Löydetyt kuoriaiset ja munaryhmät hävitettiin.

- Esiintymiä on löytynyt lähes joka kesä vuodesta 1998 lähtien, jolloin kuoriaisten ensimmäinen invaasio tuli Suomeen, taustoittaa vanhempi tarkastaja Olli Elfving Evirasta.

Uusia esiintymiä voi löytyä koko Etelä- ja Itä-Suomen alueelta, koska viime päivinä vallinneet itäkaakkoiset ilmavirtaukset ovat voineet kuljettaa kuoriaisia Venäjän ja Baltian alueilta.

Kuoriainen on talvehtinut Suomessa vain seitsemän kertaa. Aiemmat talvehtineet kuoriaisesiintymät ovat löytyneet Etelä- ja Pohjois-Karjalasta vuosina 2004 ja 2006.

- Haitat viljelylle eivät kuitenkaan ole kovin merkittäviä, koska kanta ei ole Suomessa päässyt kasvamaan suureksi. Olemme pystyneet torjumaan esiintymiä aika hyvin, koska talvehtimisista ei ole tullut ilmoituksia sen laajemmin, Elfving kuvailee.

Evira kehottaa kaikkia perunan- ja palstaviljelijöitä tarkkailemaan perunakasvustoja seuraavien viikkojen ajan huolellisesti, jotta mahdollisesti kulkeutuneet kuoriaiset löytyisivät. Havainnoista ja epäilyistä tulisi heti ilmoittaa Eviran kasvintarkastukseen tai TE-keskuksen kasvintarkastajalle, joka voi varmistaa havainnon ja antaa ohjeita jatkotoimenpiteisiin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.