Kesämökki sisustetaan käyttötavaroilla

Kesämökillä mielikuvitus, käytännöllisyys ja mukavuus ovat rahallisia arvoja tärkeämpiä.

Kun auton takaluukku täyttyy ruokakasseista, grillitarvikkeista, lomavaatteista ja hyttysmyrkystä, se on selvä merkki: suomalainen suuntaa kesämökille lomanviettoon. Takana on pitkä talvi ja on aika irtautua työntäyteisestä arjesta. Tällöin moni toivoo, ettei lomaansa tarvitsisi aloittaa mökin kunnostus- ja sisustuspuuhilla.

Pienillä hankinnoilla ja vähäisellä vaivalla mökistä loihtii nopeasti viihtyisän ja kodikkaan, ja sen jälkeen voi iloisin mielin pulahtaa alastonuinnille järveen, uppoutua kesän uutuusdekkariin laiturin nokassa tai antaa riippumaton keinuvan liikkeen rentouttaa sekä kehon että mielen.

Uusia pottuja perunapesurilla

Tämän kesän suosikkeja mökillä ovat juomakatiska ja perunapesuri. Täytetty juomakatiska upotetaan mereen, järveen tai vaikkapa isoon saaviin, ja saunan jälkeen voi nauttia viileistä virvokkeista makkaran kera. Perunapesurin sisään pinotaan uusia perunoita ja sitten huljutellaan. Mullat hioutuvat pois verkkoa vasten. Perunapesureita myyvät ainakin isot tavaratalot.

Mökillä tiskaaminen voi joskus olla hankalaa, ja sen takia helppokäyttöiset muoviastiat soveltuvat parhaiten mökkiruokailuun. Muoviset kupot ja kipot eivät kärsi pienistä kolhuista ja ovat sitä paitsi kevyitä kantaa ulkopöytään. Jos veden hankkiminen on vaivalloista, perunoita ja silliä voi toki napostella myös kertakäyttöastioilta.

Tärkeintä on tunnelma: perheen tai ystäväporukan kokoontuessa yhteisen ulkopöydän ääreen, unohtaa nopeasti syövänsä muovilautaselta. Kauniin kattauksen loihtii nopeasti esimerkiksi iloisen värisellä pöytäliinalla ja servieteillä.

Ruokailuvälineet kulkeutuvat pöytään ja takaisin sisätiloihin kätevästi punotuissa koreissa. Kori on mökillä monikäyttöinen. Pikniktarkoitukseen soveltuu sangallinen kori, nämä Askon korit pääsevät oikeuksiinsa sisustuselementteinä sisätiloissa tai vaikkapa mökin terassilla.

Mökkeilyn kestosuosikit: grilli ja sauna

Kesämökkeily ei ole mitään ilman grillaamista. Mökkigrilli on pieni ja helppokäyttöinen, kuten Ikean ruostumattomasta teräksestä valmistettu Betsö. Se on helppo kantaa kahvasta ja sisältää myös säilytystilaa, esimerkiksi grillihiilille. Grillipihdit kuuluvat, totta kai, mökin vakiovarusteisiin.

Saunahetki uinteineen kuuluu ehdottomasti mökkiviikonlopun kohokohtiin. Kun vihta on viuhunut, höyryävä iho on mukava kietoa muhkeaan pyyhkeeseen. Se päällä voi tepastella huoletta laiturilla, jossa hyttysetkään eivät kiusaa kovin runsaina parvina. Finlaysonin moniväriset Aaja-froteet kuivuvat nopeasti kesätuulessa laiturinnokassa.

Arvostetut käyttötavarat

Kesämökin sisustuksessa korostuvat pienet, mutta sitäkin arvostetummat käyttöesineet. Ikean Sommar-kärpäslätkät pitävät huolen siitä, etteivät pikkusurisijat häiritse yöunia.

Kärpäsiäkin inhottavampia seuralaisia, iniseviä hyttysiä voi pitää loitolla esimerkiksi hyönteisspiraalin avulla. Ikean ulkokäyttöön tarkoitetun Iggön-hyönteisspiraalin voi kiinnittää roikkumaan esimerkiksi terassin kattoon tai puuhun.

Toisaalta ei ole myöskään huono idea sijoittaa hyönteisspiraalia ulkokäymälän yhteyteen – saapahan asioida inisijöiltä rauhassa. Ulkokäymälään kiinnitettävä vesisäiliö käsien pesua varten on miellyttävä lisä mökkihygieniaan.

Merihenkisyyttä ja kesätuulen keveyttä

Itse mökin sisustukseen sopivat erinomaisesti kevyet ja vaaleat värit sekä materiaalit. Varsinkin jos puuseinät ovat tummat ja ikkunat pienet, tuovat kevyet tekstiilit mukavasti valoisuutta sisätiloihin. Myös merihenkiset, sinisävyiset kuosit miellyttävät silmää. Sama teema yhdistyy matoissa, verhoissa, pyyhkeissä ja vuodevaatteissa.

Mökin koriste-esineet ovat yksinkertaisia, sillä kesäinen luonto itsessään on koristus. Maljakkoon poimitaan luonnonkukkia: päivänkakkaroita, sinikelloja ja apiloita. Ikkunasta avautuva, alati vaihtuva järvimaisema korvaa raskaasti kehystetyt taulut.

Teksti:Tuuli Virta / Mediafocus
Kuvat:Asko, Finlayson, Ikea ja Marimekko

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja