Mainos

Kesäkuu hiukan keskimääräistä lämpimämpi ja sateisempi

Lämpimänä alkanut kesäkuu muuttui juhannusviikolla epävakaiseksi, koleaksi ja sateiseksi. Se näkyy myös Ilmatieteen laitoksen tilastoissa. Kesäkuun 1-2,5 astetta keskimääräistä lämpimämpi, mutta vesisateita tuli Pohjois-Lappia lukuunottamatta miltei kaksi kertaa normaalia enemmän.

Kuun keskilämpötila vaihteli Lapin 11 asteesta etelärannikon 16 asteeseen. Matalapainetta riitti loppukuusta lähes jokaiselle päivälle. Kesäkuun alkupuolella kuivuus koetteli Lounais-Suomea ja maan pohjois- ja itäosassakin satoi varsin vähän. Kuukauden korkeimmat hellelukemat mitattiin 12. kesäkuuta, jolloin sekä Puumalassa että Oulun lentoasemalla päivän ylin lämpötila kohosi peräti 27,5 asteeseen. Etelätuulen ansiosta Suomi sai tuolloin myös tuulahduksen Välimeren ilmasta.

Juhannus toi epävakaiset säät

Juhannusviikolla läntinen ilmavirtaus toi mukanaan epävakaiset säät. Pohjoisessa sää muuttui kylmäksi ja muuallakin varsin koleaksi. Juuri juhannuksen seutu olikin erityisen sateinen ja myös ukkoskuurot olivat tuolloin yleisiä. Pirkanmaalta Keski-Suomen yli aina Pohjois-Karjalaan ulottuvalla alueella satoi vuorokaudessa yli 40 millimetriä. Juhannuksena tuuli yltyi paikoin lähes myrskyksi ja aiheutti vaaraa veneilijöille etenkin Suomenlahdella ja sisävesillä. Ilmatieteen laitoksen mukaan rankkasateet ja myrskytuuli johtuivat Etelä-Itämerellä syvenneestä matalapaineesta, joka liikkui pyhien aikaan maan eteläosien yli kohti Venäjää.

Loppukuusta lämpeni hiukan

Juhannuksen jälkeen sää lämpeni jälleen hiukan ja pohjoisessakin päästiin lähemmäs pidemmällä ajanjaksolla mitattuja keskiarvoja. Sade- ja ukkoskuuroja saatiin kuitenkin päivittäin, ja lämpötilat jäivät etelässäkin päivällä alle 15 asteen. Viime viikon keskiviikkona Nurmijärvellä nähtiin trombi. Pohjois-Lappia lukuunottamatta kesäkuussa satoi miltei kaksi kertaa keskivertoa enemmän. Lapissa kuun sademäärä vaihteli Länsi-Lapin alle 40 millimetristä Sallan 100 millimetriin. Maan etelä- ja keskiosissa sademäärät vaihtelivat 75-120 millimetriin. Pohjanmaalla ja Kainuussa sadetta kertyi noin 50 millimetriä.

Viileät säät jatkuvat

Epävakaiset säät jatkuvat myös tällä viikolla, ja sadekuuroja saadaan lähiaikoinakin lähes päivittäin. Ilmatieteen laitos lupaa koko maahan enimmäkseen viileää. Viiden seuraavan vuorokauden keskilämpötilat pysyttelevät lähellä kesäkauden keskiarvoja; vuorokauden keskilämpötila on noin 15 asteen tuntumassa, ja päivän ylin lämpökin jää enimmäkseen alle 20 asteen. Keskiviikkona itäiseen Suomeen on Ilmatieteen laitoksen mukaan luvassa lämpimämpää ilmaa ja parhaassa tapauksessa siellä saatetaan päästä jopa hellelukemiin. Myös lännessä ilman odotetaan lämpenevän hiukan loppuviikkoa kohden. Pitkäaikaisten tilastojen mukaan kesän lämpimimmät päivät sijoittuvat yleensä elokuun alkuun.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.