Kesä tuo uutuushyllyille jännitystä ja viihdettä

Kesä näkyy kirjakauppojen uutuushyllyillä dekkareina ja viihteenä. Asiantuntijan mukaan suomalainen kaipaa laatua myös kesäkirjoiltaan. Yksi kesän varmoista myyntimenestyksistä on Carlos Ruiz Zafónin Enkelipeli.

Jarkko Sipilä, Jari Tervo, Katja Kallio, Leena Lehtolainen, Jo Nesbø, Alexander McCall Smith, Jayne Anne Phillips… Kirjankustantajat houkuttelet lukijoita tänä kesänä tutuilla nimillä. Ja nimet kelpaavat kyllä. Kirja kuuluu jokaisen suomalaisen kesään, uskoo Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Katriina Jaakkola.

– Kesällä on aikaa, rauhaa ja auringon paistetta, ja mikäpä olisi parempaa tekemistä laiturin nokassa kuin kirjan lukeminen. Kesäkirja on minusta ihan must.

Kirjakaupasta vai marketista?

Kirjoja myydään kesällä paitsi kirjakaupoissa myös tavarataloissa ja kioskeilla. Katriina Jaakkola arvelee, että vaikka ihmiset liikkuvat lomallaan pitkin Suomea, he ostavat kirjansa useimmiten erikoisliikkeestä.

– Veikkaisin, että kun on aikaa, on mukava tulla kirjakauppaan katsomaan rauhassa, mitä löytyy. Tietysti, kun ollaan ruokaostoksilla, kirja tulee marketista kätevästi muiden ostosten lomaan.

Kirjankustantajat ovat ottaneet kesän ohjelmistoonsa vasta viime vuosina. Siksi kesämyynnin painotus on edelleen muissa kirjoissa. Kesällä ilmestyy enimmäkseen dekkareita ja viihdekirjoja, mutta ei niin paljon, että ne nostaisivat uutuuskirjojen painoarvoa.

Toisaalta kesällä myydään eniten – dekkareita ja viihdettä.

– Mutta viihdekään ei ole mitään hömppäsarjaa, suomalaiset tykkäävät laadukkaasta viihdekirjallisuudesta, ja kesällä kysytään hyviä kotimaisia dekkareita, Jaakkola tähdentää.

Kesällä ilmestyy myös lukuisia tietokirjoja. Käsityö- ja sisustusoppaiden ohessa julkaistaan muun muassa sotakirjoja. Jaakkola lisää ostetuimpien tietoteosten listaan erilaiset harraste- ja rakennuskirjat.

– Kesämökillä nikkarointiin, kompostointiin, puutarhanhoitoon menee kirjoja. Karttojakin tarvitaan kesällä. Lisäksi erilaiset keittokirjat ovat hyviä tuliaiskirjoja kesän vierailuilla.

”Kesään tarvitaan jännitystä ja murhia”

Tänä kesänä ilmestyy muutama takuuvarma hittikirja. Yksi niistä on jo toukokuun lopulla ilmestynyt Carlos Ruiz ZafóninEnkelipeli.

– Uskaltaisin sanoa, että siitä tulee tämän kesän ehdoton myyntimenestys ja hitti. Se on myynyt huikeita määriä maailmalla ja varmasti tulee myymään Suomessakin, ennustaa Katriina Jaakkola.

Jaakkola odottaa itsekin pääsyä Zafónin tuoreen kirjan äärelle.

– Enkelipeli on luettava ihan välttämättä.

Parhaillaan Jaakkola lukee Carita Forsgrenin kirjaa Kolmen kuun kuningatar. Sitä ennen hän tutustui Petri Karran teokseen Haarautuvan rakkauden talo. Se nähdään syksyllä valkokankaalla Mika Kaurismäen ohjaamana elokuvana.

– Se on miehisestä näkökulmasta kirjoitettu teos ja puree ehkä miehiin vielä paremmin kuin naisiin. Siinä on rakkautta, seikkailua ja vähän dekkarin teemoja samassa kirjassa, eli sitä uskallan suositella. Uskon, että leffastakin tulee hyvä.

Kesällä ilmestyvistä kirjoista Jaakkola nostaa esiin Enkelipelin ohessa elokuussa ilmestyvän Heli LaaksosenPursun sekä Reijo Mäen, Jarkko Sipilän ja Jo Nesbøn dekkarit.

– Jännitystä ja murhia tarvitaan kesään! Tykkään itse lukea dekkareita kesällä. Jos ei ole lukenut esimerkiksi Stieg Larssonin trilogiaa, se kannattaa ehdottomasti lukea. Samoin kannattaa tutustua myyntilistojen kärjessä edelleen olevaan Sofi OksasenPuhdistukseen.

Äänikirjat saavat veroalen

Katriina Jaakkola on palannut juuri New Yorkista kansainvälisen kirjakauppaliiton seminaarista. Kokousta puhutti muun muassa kirjakaupan alennustila Latviassa.

– Suomessa kirjat saavat kahdeksan prosentin arvonlisäveron, kun muilla tuotteilla se on 22 prosenttia. Latviassa kirjojen suosituimmuuskohtelu on lopetettu, ja arvonlisävero on nostettu samalle tasolle muiden tuotteiden kanssa. Kirjamyynti on sen myötä romahtanut. Se näyttää tällä hetkellä jopa neljäkymmentä prosenttia miinusta. Se on aiheuttanut huomattavan määrän työttömyyttä, ja kirjapainoja on mennyt konkurssiin.

Suomen kirja-ala on saamassa uusia etuuksia: EU:sta on tullut päätös, että äänikirjoihin on mahdollista soveltaa alennettua arvonlisäverokantaa.

– Suomessa tarvitaan vielä päätös, että äänikirjojen arvonlisävero alennettaisiin samalle tasolle muiden kirjojen kanssa. Vähän hassua onkin, että printtikirjalla on toinen hinta kuin äänikirjalla, joka on periaatteessa ihan sama tuote.

Jaakkola uskoo, että arvonlisäveron alennus lisää äänikirjojen menekkiä merkittävästi.

– Äänikirjojen myynti ei ole Suomessa kovin isoa. Keski-Euroopassa niitä myydään huomattavasti enemmän. Yhtenä syynä on varmasti, että ne ovat kalliimpia kuin muut kirjat. Tällä tavalla saataisiin systeemi järkevämmäksi ja sitä kautta varmasti huomattavaa lisäystä äänikirjojen myyntiin.

Lue myös:

    Uusimmat