Kesä on vuokra-asuntomarkkinoiden, mutta myös vuokrahuijausten kulta-aikaa – näillä vinkeillä vältyt huijauksilta

Tukalat helteet jatkuvat – Milloin vuokrasta voi saada alennusta? 4:28
Tiesitkö, että vuokrasta voi saada alennusta hesähelteillä? Näin se tapahtuu!

Vaikka korona-aika onkin lisännyt virtuaalisten asuntonäyttöjen määrää, asunto kannattaa aina tarkastaa myös paikan päällä. Huijauksi tulemisen välttämiseksi kannattaa kiinnittää erityistä tarkkuutta myös vuokrasopimukseen. 

Virtuaalinäytöt yleistyivät korona-aikana. Asuntoa ei silti pitäisi vuokrata ennen kuin on käynyt itse katsomassa sitä, muistuttaa Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita tiedotteessa.

Hänen mukaansa huoneistossa kannattaa käydä siksi, että vain siten vuokralainen voi varmistua sen kunnosta. Ei riitä, että oletetun vuokranantajan kanssa on ainoastaan puhunut puhelimessa.

Kesä on myös vuokrahuijauksien kulta-aikaa

Kesäisin eletään vuokra-asuntomarkkinoiden vilkkaita sesonkia, sillä etenkin opiskelijat etsivät uusia koteja. Valitettavasti kesä on myös vuokrahuijausten sesonkiaikaa. Helsingin poliisi saa vuosittain kymmeniä ilmoituksia asunnonvuokrahuijauksista.

Tyypillisessä huijauksessa verkkopalveluun on laadittu ilmoitus asunnosta, joka ei todellisuudessa ole vuokrattavana. Huijausten tarkoituksena on kähveltää uhrilta takuuvuokran ja ensimmäisen kuukauden vuokran suuruinen summa.

Vuokralaiset ry:n Viidan mukaan myös huoneistossa käydessään olisikin hyvä olla tarkkana. Vuokranantajan henkilöllisyys kannattaa varmistaa, kun tutustuu asuntoon, jotta mahdolliselta huijaukselta voi välttyä.

Paras turva on hyvin laadittu vuokrasopimus

Rehellisen vuokranantajan paras turva on hyvin laadittu vuokrasopimus, vinkkaa Suomen Vuokranantajien lakimies Susanna-Maria Aarnivuo tiedotteessa.

Ensinnäkin vuokrasopimuksen tulisi olla selkeä sekä vuokralaiselle että vuokranantajalle itselleen.

Jos sopimusehdot ovat epäselvät, ne tulkitaan laatijan eli yleensä vuokranantajan vahingoksi. Esimerkiksi suhteellisen yleinen ehto, jonka mukaan vuokrasopimus on ensin määräaikainen ja sen jälkeen toistaiseksi voimassaoleva, on ristiriitatilanteessa epäselvä.

Siksi Aarnivuon mukaan sopimus kannattaakin laatia selkeästi joko toistaiseksi voimassa olevaksi tai määräaikaiseksi.

Vuokrasopimuksen on oltava reilu

Selkeyden lisäksi sopimuksen tulisi olla molemmille osapuolille reilu. Jos siinä esimerkiksi sovitaan, että sopimuksen voi irtisanoa aikaisintaan vuoden päästä, ehdon tulisi sitoa vuokralaisen lisäksi myös vuokranantajaa.

Ennenaikaisen irtisanomisen varalle otetun sopimussakon tulisi olla Aarnivuon mukaan kohtuullinen: noin 1–2 kuukauden vuokraa vastaava summa.

Varaudu vuokrasuhteen päättymiseen

Vuokrasuhteen päättymiseen kannattaa varautua jo etukäteen. Muuttopäiväksi kannattaa sopia vuokrasopimuksen päättymispäivä. Jos tätä ei ole sovittu erikseen, asunnon tulee olla tyhjä vasta sopimuksen päättymistä seuraavan arkipäivän jälkeen.

Vaikka toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus on pätevä suullisena, vuokrasopimus kannattaa laatia aina kirjallisesti. Tämä vähentää epäselvyyksiä molemmin puolin.

Lue myös:

    Uusimmat