"Varmista, että koskee myös vuokranantajaa" – näihin ehtoihin kannattaa kiinnittää huomiota vuokrasopimuksessa

Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita kertoi MTV Lifestylen haastattelussa, millaisiin ehtoihin kannattaa kiinnittää huomiota, kun on kirjoittamassa vuokrasopimusta.

Monelle lakipykäliin perehtymättömälle vuokrasopimuksen ehdot saattavat olla hankalasti ymmärrettävää luettavaa kaikkine ehtoineen. Asiantuntija muistuttaa, että tästä huolimatta jokaisen vuokrasopimusta allekirjoittavan olisi hyvä perehtyä tarkkaan siihen, mihin sopimuksen allekirjoittamisella todella sitoutuu.

Onko vuokrasopimus voimassa toistaiseksi vai määräajan?

Asuinhuoneistojen vuokrasopimukset solmitaan tavallisesti joko toistaiseksi voimassa oleviksi tai määräaikaisiksi. Vaikka sopimus olisi voimassa toistaiseksi, on vuokranantajalla keino sitouttaa vuokralainen maksamaan vuokraa vuoden ajan. Tämä sitoumus ilmenee vuokrasopimuksesta usein niin kutsuttuna irtisanomisajan alkamisajankohdan siirtona.

Käytännössä toistaiseksi voimassa olevan vuokrasopimuksen irtisanomisajankohtaa siirretään ehdon avulla usein vuoden päähän. Tämä tarkoittaa sitä, että vuokralainen voi päättää vuokrasuhteen aikaisintaan vuoden kuluttua sopimuksen solmimisesta.

– Irtisanomisajan alkamiskohdan siirto voi sitouttaa toistaiseksi olevassa vuokrasuhteessa jopa vuodeksi kyseiseen asuntoon, Viita toteaa.

Onko vuokrasopimuksessa mainittu vuokrankorotusperuste ja korotuksen ajankohta?

Vuokralla asuvalle ikäviä yllätyksiä ovat vuokranantajan ilmoitukset vuokran korottamisesta. Jo vuokrasopimusta allekirjoitettaessa kannattaakin olla tarkkana, että ymmärtää, millä perusteilla ja milloin vuokran määrää voidaan muuttaa. Usein tämä merkitsee nimenomaan vuokran korottamista.

– Vuokrankorotusperuste ja korotuksen ajankohta on aina mainittava. Jos näitä ei ole mainittu, ei asukas pysty hahmottamaan asumiskustannustensa kehittymistä, Viita huomauttaa.

Sitoudutko maksamaan sopimussakon?

Vuokrasopimuksessa voidaan sopia myös niin kutsutusta sopimussakosta. Sopimussakon saralla kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että myös vuokranantaja sitoutuu maksamaan sen, mikäli vuokrasopimuksessa määritellyt sakon maksamisen edellytykset täyttyvät.

– Jos tehdään määräaikainen sopimus, jossa on mainittu sopimussakko, varmista että se koskee myös vuokranantajaa, jos hän haluaa päättää sopimuksen etuajassa, Viita vinkkaa.

– Jos neuvottelu ei onnistu, vuokralainen joko maksaa enemmän kuin kukkaro kestää tai etsii itselleen maksukykyään ja tarpeitaan vastaavan asunnon, Viita jatkaa.

Lue myös:

    Uusimmat