Kenia pelkää uusia levottomuuksia

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch vaatii poliisia lopettamaan väkivallan mielenosoittajia vastaan. Tiistaina aloittavassa parlamentissa oppositiojohtaja Odingan puolueella on 99 paikkaa, kun presidentin puoluella on vain 43 paikkaa.

Keniassa tunnelma oli viikonloppuna kireä keskiviikolle suunniteltujen opposition mielenosoitusten alla. Monet pelkäävät, että mielenosoitukset puhkeavat jälleen väkivaltaisiksi mellakoiksi ja syöksevät maan syvemmälle sekasortoon.

Vaalien jälkeisissä levottomuuksissa kuolleiden määrä on yhä noussut. Poliisin tietojen mukaan väkivaltaisuuksissa on kuollut jo yli 700 ihmistä. Myös Kenian Punainen Risti korotti omaa arviotaan kuolleiden määrästä 575:een.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch vetoaa Kenian presidenttiin Mwai Kibakiin, jotta tämä sallisi opposition osoittaa mieltään. Järjestön mukaan mielenilmausten kieltäminen vain pahentaisi jännitteitä maassa.

Human Rights Watch vaati myös Kenian poliisia lopettamaan väkivallan mielenosoittajia vastaan. Kenian poliisin on arvosteltu tarttuneen liian herkästi aseisiin mellakoitsijoiden hillitsemiseksi.

YK:n pääsihteeri Ban Ki Moon kehottaa Kibakia ja oppositiojohtaja Raila Odingaa aloittamaan välittömästi neuvottelut maan poliittisen kriisin ratkaisemiseksi. Odinga on aiemmin torjunut Kibakin tarjouksen kahdenvälisistä neuvotteluista.

Parlamentissa luvassa riitoja ja kähmintää

Kenian uuden parlamentin on määrä aloittaa toimintansa tiistaina levottomuuksista huolimatta. Istunnosta odotetaan myrskyisää, koska presidentinvaalit hävinneen Odingan ODM-puolue on parlamentissa vahvoilla 99:llä edustajallaan. Presidentti Kibakin PNU-puolueella on parlamentissa vain 43 paikkaa.

Suurimpien puolueiden riitaisten välien vuoksi niiden on povattu hakevan liittolaisia pienemmistä puolueista. Politiikantuntijoiden mukaan se tarkoittaa käytännössä lahjusten maksua.

Kenialaisten luottamus maan kansanedustuslaitokseen on ollut pohjamudissa jo pitkään. Edellisen parlamentin jäseniä pidettiin kansan keskuudessa lähinnä laiskoina, ahneina ja itsekkäinä.

Kenialaiset eivät ole unohtaneet, kuinka vuonna 2003 uusi parlamentti aloitti kautensa nelinkertaistamalla omat palkkansa. Nyt pidetyissä vaaleissa suurin osa vanhoista edustajista saikin lähtöpassit.

Kibakin ministereistä 20, mukaanlukien hänen varapresidenttinsä, putosi parlamentista. Toisin kuin presidentinvaalit, samana päivänä pidetyt parlamenttivaalit olivat kansainvälisten tarkkailijoiden mukaan rehdit.

(MTV3-STT–AFP–Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat