Kenellä puoluejohtajista on vetovoimaa? Kysely: Sanna Marinille parhaat luvut, Maria Ohisalolle surkeat

2:25
Kenellä puoluejohtajista on vetovoimaa?

Enemmistö suomalaisista uskoo Sanna Marinin lisäävän SDP:n suosiota. Heikoimmat lukemat kyselyssä saavat puoluejohtajista Maria Ohisalo, Riikka Purra ja Annika Saarikko.

Kunnallisalan kehittämissäätiö KAKS on kysynyt suomalaisilta, miten eri puoluejohtajien uskotaan vaikuttavan puolueidensa kannatukseen.

Selvästi eniten tunnustusta saa SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin. 61 prosenttia suomalaisista katsoo, että Marin lisää SDP:n kannatusta.

Vasemmistoliiton Li Andersson lisää puolueensa kannatusta 48 prosentin mielestä.

– Se kuulostaa mielestäni hyvältä. Se on aika iso luku kuitenkin, iso osa suomalaisista. Puheenjohtajan yksi tärkeä tehtävä on tietenkin juuri lisätä oman puolueen kannatusta, joten sikäli kuulostaa kyllä oikein mukavalta, Andersson iloitsee MTV Uutisille.

Maria Ohisalo: "Katson nöyrästi näitä lukuja"

Tällä hetkellä kannatuskyselyitä johtavan kokoomuksen puheenjohtajalla Petteri Orpolla on puolueensa kannatus nostava vaikutus 34 prosentin mielestä.

Heikoimmat luvut saavat keskustan Annika Saarikko, perussuomalaisten Riikka Purra ja vihreiden Maria Ohisalo, jonka kannatusta lisäävään vaikutukseen uskoo vain 15 prosenttia.

Iäkkäämmät ihmiset uskovat puheenjohtajien vetovoimaan keskimäärin hieman enemmän kuin nuoremmat, joskin usko Ohisaloon ja Purraan on tasaisen matalaa kaikissa ikäluokissa.

Hiljattain äitiysvapaalta palannut Ohisalo myöntää, että suosio saisi olla suurempaa.

– Olen itse edelleenkin ensimmäisen kauden kansanedustaja ja ehkä puolueen puheenjohtajista sitten jäänyt hieman tuntemattomaksi suurelle yleisölle, Ohisalo miettii.

– Tietysti olen ollut juuri puoli vuotta vanhempainvapaalla pienen vauvan kanssa ja se ei varmasti auttanut siinä, että se oma tunnettuus lisääntyy, mutta toisaalta pidän myös arvossa sitä, että tällaiselle tilanteelle oli mahdollisuus ottaa pieni aika. Katson nöyrästi näitä lukuja ja tulen tekemään töitä sen eteen, että ihmiset tuntevat entistä paremmin oman tekemiseni.

Mitä omat ajattelevat puheenjohtajasta?

Oman puolueen kannattajakunnan tuki ja luottamus on puoluejohtajalle kaikki kaikessa. Mikäli sitä ei ole, kenttäväki äänestää ennen pitkää johtajan vaihtoon.

KAKS:n kyselyaineistosta nähdään sekin, uskovatko puolueen omat kannattajat johtajan karismaan ja sen suosiolliseen vaikutukseen.

SDP:n kannattajista lähes kaikki uskovat Sanna Marinin lisäävän SDP:n kannatusta. Myös vasemmistoliiton kannattajien enemmistö uskoo Li Anderssoniin ja kokoomuslaisten enemmistö Petteri Orpoon.

Vihreiden puheenjohtajalle Maria Ohisalolle tämäkin luku on surkea: vain 26 prosenttia vihreiden kannattajista uskoo Ohisalon lisäävän puolueensa kannatusta.

Samanaikaisesti 25 prosenttia vihreiden kannattajista uskoo Ohisalon suorastaan vähentävän puolueensa kannatusta.

Myös Riikka Purraan, Annika Saarikkoon ja Petteri Orpoon kohdistuu jonkinlaista epäluottamusta puolueen sisällä.

Elokuusta 2021 alkaen perussuomalaisten puheenjohtajana toiminut Riikka Purra kertoo sanoneensa jo ennen valintaansa, että puolueväen parissa hyvin pidetyn Jussi Halla-ahon seuraajan tehtävä ei ole helppo.

– Jussi Halla-aho oli erittäin suosittu ja hän lopetti huipulla, joten totta kai seuraajalla on aika hankalaa siinä, Purra arvioi.

– Toisaalta en ole itse politiikassa edistämässä ihailuani enkä tarvitse suitsutusta. Minulle riittää se, että kykenen edistämään perussuomalaisia tavoitteita ja ajamaan kansallismielistä politiikkaa.

KAKS:n kyselyn toteutti Kantar TNS Oy internetpaneelilla 3.-9. kesäkuuta 2022. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1034, ja vastaajat edustavat 18–79 vuotta täyttäneitä suomalaisia Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Puoluejohtajat ovat tänään koetuksella MTV Uutisten SuomiAreena-puheenjohtajatentissä kello 20–22. Katso MTV3-kanavalta tai MTV Katsomosta!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja