Mainos

Kempeleen raiskaus nostatti kiivaan keskustelun – "ei mikään kulttuuriin liittyvä ilmiö"

Kempeleen raiskaustapauksen jälkeen julkisuudessa on käyty kuumaa keskustelua turvapaikanhakijoiden tekemistä rikoksista. Seksuaalirikokset eivät kuitenkaan ole kulttuurisidonnaisia, muistuttavat MTV Uutisten Huomenta Suomessa vierailleet asiantuntijat.

– Varmaan kaikki tietävät, että se ei ole mitenkään kulttuurisidonnainen ilmiö, se ei ole mitenkään turvapaikanhakijoiden ilmiö, Lähi-idän kulttuurien asiantuntija Mina Zandkarimi Väestöliitosta sanoo.

7:47

Ulkomaalaiset ovat kuitenkin raiskaustilastoissa yliedustettuina. Tilastot eivät välttämättä kerro kaikkea, Naisten linjan toiminnanjohtaja Elina Nikulainen muistuttaa.

– Jokainen raiskaus on todella haavoittava, siitä nousee kynnys puhua saati ilmoittaa poliisille. Jos raiskaaja on tuntematon ja jos hän on ulkomaalaistaustainen, niin usein kokemusta uskotaan helpommin. Siitä saattaa kynnys alentua mennä puhumaan näistä asioista.

Suomessa valtaosa osa naisista kohtaa seksuaalista häirintää, sanoo Nikulainen.

– Jopa kymmenen prosenttia naisista on kokenut seksuaalista väkivaltaa. 70 prosenttia on kokenut seksuaalista häirintää. Kyse on ihan arjen ilmiöstä Suomessa.

Suomessa on jo vuosikymmeniä kiinnitetty liian vähän huomiota väkivallan ennaltaehkäisemiseen, Nikulainen sanoo. Suomi on myös saanut YK:lta lukuisia huomautuksia asiasta.

Väestöliiton video Seksuaalisuudesta turvapaikanhakijoille:


 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.