Mainos

Miksi irakilaiset ovat yliedustettuina raiskaustilastoissa? – Pekka Haavisto: "En osaa sanoa, olisiko irakilaisessa kulttuurissa jotain aivan erityistä"

16:57

Poliisi tutkii yhdeksää raiskaus- ja hyväksikäyttötapausta Oulussa ja yhtä tapausta Helsingissä. Osaa tapauksista tutkitaan törkeinä raiskauksina. Kaikki epäillyt uhrit ovat alle 16-vuotiaita.

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto ja sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo kommentoivat asiaa aamun Huomenta Suomessa.

– Vuoden 2015 piikki, suuri turvapaikanhakijoiden määrä, näkyy nyt kaikkialla Euroopassa ja näkyy Suomessa. Ehkä se mikä huolestuttaa, on, että sopeutuminen on jäänyt niin heikoksi senkin jälkeen, kun ihmiset ovat olleet täällä useammankin vuoden, Haavisto totesi.

Haavisto ei osaa sanoa, miksi irakilaiset ovat yliedustettuina raiskaustilastoissa.

– Erilaisia alakulttuureja voi syntyä tällaisten henkilöiden keskuuteen, mutta en osaa juuri sanoa, olisiko irakilaisessa kulttuurissa jotain aivan erityistä, joka tätä asiaa veisi eteenpäin, Haavisto sanoi.

Simon Elon mukaan kulttuuriin liittyvillä tekijöillä on todennäköisesti vaikutusta ilmiöön.

– Irakin osalta voi varmasti vaikuttaa myös se, että sieltä on voinut tulla kriisialueelta sellaisia henkilöitä, jotka ovat jopa siellä syyllistyneet tällaisiin tekoihin, Elo arvioi.

"Meillä on luottamuksen kulttuuri Suomessa"

Esimerkiksi vastaanottokeskuksissa pitäisi Haaviston mielestä kiinnittää huomiota siihen, että Suomeen saapuvat oppivat, miten Suomessa toimitaan.

Haavisto muistuttaa suojeluun liittyvien kulttuurien eroista Suomen ja monen muun maan välillä.

– Hyvin paljon on kulttuureita, joissa suojellaan tyttöjä, naisia ja lapsia kaikelta tältä. Jopa Yhdysvalloissa katsotaan, ettei lasta voi ehkä päästää yksin kouluun tai uimarannalle, Haavisto kommentoi.

– Meillä on luottamuksen kulttuuri Suomessa. Lapset voivat liikkua vapaasti, naiset voivat liikkua rauhassa kaduilla. Tässä on hyvin suuri kulttuurinen ero moniin Lähi-idän maihin, Haavisto jatkoi.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja