Aurinkovoiteen ainesosia imeytyy verenkiertoon jo päivässä – ei kuitenkaan syytä huoleen: "Aurinko on tässä se oikea vihollinen"

2:39
Pelottaako melanooma? Kaikista luomista ei tarvitse olla huolissaan, vaikka ne näyttäisivätkin erikoiselta

Testissä kemiallisten aurinkovoiteiden ainesosat imeytyivät verenkiertoon. Aurinkovoiteen käyttöä ei kuitenkaan tule lopettaa.

Kun levität ihollesi aurinkovoidetta, sen kemikaaleja imeytyy verenkiertoosi päivässä. Tähän tulokseen tulivat Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston tutkijat.

Tutkijoiden mukaan aurinkorasvoissa käytettyjen aineiden taso nousi veressä käytön myötä ja myös pysyi koholla 24 tuntia, vaikka voiteen käyttö päättyi. Tutkimus julkaistiin JAMA-lehdessä.

Kemialliset suoja-aineet imeytyvät ihoon

Aurinkovoiteiden kemialliset suoja-aineet imeytyvät ihoon ja imevät itseensä UV-säteilyä. Fysikaaliset suoja-aineet heijastavat UV-säteitä pois iholta eivätkä imeydy.

Tässä testissä tutkitut aineet olivat avobentsoni, oksibentsoni, ekamsuli ja oktokryleeni. EU:n alueella oksibentsoni on yleensä korvattu muilla aineilla. FDA ei kuitenkaan ole hyväksynyt näiden uudempien aineiden käyttöä.

Useita verinäytteitä

Tutkimuksessa 24 tervettä henkilöä suihkutti tai levitti iholleen aurinkosuojaa. He levittivät suojaa 75 prosentille kehonsa ihosta neljä kertaa päivässä neljän päivän ajan. Koehenkilöiltä otettiin useita verinäytteitä.

Esimerkiksi oksibentsonia, joka merkitään tuotteen aineosalistaan termillä benzophenone-3, imeytyi testissä kehoon. Aiemmissa tutkimuksissa sen on havaittu imeytyvän myös esimerkiksi äidinmaitoon. Myös muut aineet imeytyivät käytön aikana verenkieroon.

Oksibentsoni ja oktokryleeni voivat aiheuttaa myös allergiaoireita.

Aurinkovoiteen käyttöä ei tule lopettaa!

Aurinkovoiteen käyttöä ei kuitenkaan tule lopettaa.  

– Tarvitsemme tutkimuksia arvioimaan tätä löytöä ja määrittelemään, onko tiettyjen ainesosien imeytymisellä mitään oikeita lääketieteellisiä vaikutuksia, sanoo CNN:n haastattelema dermatologi David Leffell Yalesta.

Testissä levitetty voidemäärä oli myös paljon suurempi kuin se, mitä "tavallinen ihminen" käyttäisi.

– Ei ole uutinen, että asiat, jotka panet ihollesi, imeytyvät kehoosi. Tämä tutkimus on FDA:n tapa näyttää aurinkosuojavalmistajille, että niiden täytyy tehdä tutkimuksia nähdäkseen, aiheuttaako imeytyminen turvallisuusriskin, toteaa esimerkiksi vuosittaisia aurinkosuojaoppaita julkaisevan Environmental Working Group -järjestön Scott Faber.

– Aurinko on tässä se oikea vihollinen.

Levitä voidetta usein

Aurinkosuojavoidetta tulisi levittää usein ja varsinkin herkille alueille, kuten korviin, otsaan, poskiin ja nenään sekä silmäluomiin!

Nyt tehty tutkimus oli kooltaan pieni. Lisätutkimuksia tarvitaan esimerkiksi sen suhteen, miten kemikaalit imeytyvät lapsiin, ja mikä on optimaalinen määrä aurinkovoidetta ihosyöpien ehkäisyssä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja